Stor uppslutning i sökandet efter försvunna Liselotte

Lotta Klang Bergström, operativ chef för Missing People, pekar ut riktningar för grupperna i söndagens sökinsats.
Lotta Klang Bergström, operativ chef för Missing People, pekar ut riktningar för grupperna i söndagens sökinsats.

Varför är Liselotte från Linköping försvunnen? Polisen misstänker att någon fört bort henne. Många människor ville på söndagen hjälpa till i sökandet efter henne, som genomfördes längs delar av Stångån i olika riktningar. Drygt 70 personer slöt upp och delades in i patruller av Missing People.

Linköping 4 december 2022 13:18

– En fantastiskt fin uppslutning, säger Lotta Klang Bergström, operativ chef för frivilligorganisationen Missing People i Östergötland.

Bland de sökande fanns arbetskamrater till den försvunna kvinnan.

– Det känns bättre att vara här och hjälpa till än att bara sitta hemma och undra, beskrev en av dem.

Lotta Klang Bergström konstaterar att informationen för dem att gå på i fallet än så länge är knapp.

– Men vi kände allihop att vi inte bara kan sitta och vänta, vi måste ut och söka ändå, säger hon. 

undefined
Elisabet, som är kollega med försvunna Liselotte, tog på sig uppdraget som ledare för en av sökgrupperna och utrustade sig innan gruppen gav sig ut.

Under söndagsförmiddagen anslöt fler och fler människor till samlingsplatsen på parkeringen vid Saab Arena. Namnlistor upprättades, kartor visades upp, instruktioner delades ut.

– Titta framåt, åt sidorna, nedåt, uppåt – och bakåt. Det är viktigt att också titta bakåt. Annars kan ni missa att titta bakom stenar eller andra saker som ni har passerat, instruerade Hasse Nalle Björnlund, en av gruppledarna för Missing People.

Liselotte, som är i 50-årsåldern, försvann för en vecka sedan. På söndagseftermiddagen 27 november sågs hon i stadsdelen Lambohov, men sedan slutar spåren. På måndagen kom hon inte till jobbet.

Polisen misstänker att ett brott ligger bakom hennes försvinnande och utreder fallet som misstänkt människorov.

undefined
Fler och fler anslöt till sökinsatsen. "Hej, vi tänkte hjälpa till" var en vanlig fras då nya personer anlände till samlingsplatsen.
undefined
Hasse Nalle Björnlund har varit aktiv länge i Missing People, en av de som startade organisationens verksamhet i Östergötland. Han var tacksam över den stora uppslutningen.

I råkall mulen kyla med snöfnyk i luften organiserade gruppledarna för Missing People sökandet efter fastlagda rutiner, där på parkeringen. På frågan till den stora gruppen frivilliga ”Vilka av er har varit med vid ett sök förut?” svarade inte många ja. På frågan ”Vilka av er är vana att leda andra människor?” fanns flera som sträckte upp händerna.

En av dem är Elisabet, arbetskamrat till Liselotte. Hon fick hjälp att dra på sig varselvästen med ordet ”patrulledare” på ryggen, fäste den tilldelade midjeväskan med sjukvårdsutrustning om magen, och väntade sedan på instruktioner till sig och gruppen hon skulle leda under sökandet. I den ingick flera kollegor.

– Vi vet väldigt lite. Vi försöker att inte tro någonting, sa Elisabet.

Även polisen har liten kännedom om vad som kan vara orsaken till Liselottes försvinnande. En person greps under veckan. Personen släpptes sedan eftersom misstankegraden sänkts, men är ändå fortsatt misstänkt för brottet.

undefined
Lotta Klang Bergström, operativ chef för Missing People, pekar ut riktningar för grupperna i söndagens sökinsats.

En efter en lämnade de varselvästklädda grupperna parkeringen och gav sig av för att söka av ytor längs Stångån, några åt Hackefors-hållet, andra i riktning mot Roxen. Några skickades för att söka i Lambohov.

– Vi försöker att täcka av så mycket öppna ytor som vi kan. Inomhus kan vi inte leta, vi kommer ju inte in någonstans, säger operativa chefen Lotta Klang Bergström.

Missing People planerar redan nu fler sökinsatser.

– Det kommer att bli fler insatser. Vi har så lite information från polisen än, det råder förundersökningssekretess. Vi kommer att ta kontakt med polisens förundersökningsledare på måndag och se vilken hjälp de vill ha av oss, säger Lotta Klang Bergström.

Polisen har i tidigare intervju med Corren förklarat att man inte utesluter några scenarier. Den som har uppgifter som kan röra utredningen kan ringa polisen på telefon 114 14. Polisen vill ha uppgifter som rör hela Linköping, men skriver på sin hemsida att man är extra intresserad av om någon sett Liselotte i stadsdelen Vasastan.

Brottet människorov

Det lagen kallar människorov är vad folk vanligen kallar kidnappning. Så här står det i brottsbalken: "Den som bemäktigar sig och för bort eller spärrar in ett barn eller någon annan med uppsåt att skada honom eller henne till liv eller hälsa eller att tvinga honom eller henne till tjänst eller att öva utpressning, döms för människorov till fängelse på viss tid, lägst fyra och högst arton år, eller på livstid." Är brottet mindre grovt döms till fängelse i högst sex år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa