Rätten: 61-åring våldtog kvinna fyra dagar i rad

En 61-årig man förgrep sig sexuellt på en kvinna fyra dagar i rad. Nu har han dömts till fängelse för fyra fall av oaktsam våldtäkt.

Linköping2024-10-12 12:58

I april i år flyttade kvinnan in hos 61-åringen i dennes bostad på landsbygden i Linköpings kommun. Mannen erbjöd sig bland annat att betala för att kvinnan skulle kunna ta körkort. I utbyte skulle hon hjälpa till i mannens stall. 

I mitten av maj började 61-åringen utnyttja kvinnan sexuellt. Detta skedde under fyra dagar i rad. 

Den 10 juni valde kvinnan till sist att göra en polisanmälan och 61-åringen greps och häktades även senare. 

Åklagaren ansåg att 61-åringen i första hand borde dömas för fyra fall av våldtäkt. I andra hand yrkade hon ansvar för fyra fall av oaktsam våldtäkt. 

Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade 61-åringen till brott. Han påstod att det inte hade förekommit några som helst intima kontakter mellan honom och kvinnan. 

Tingsrätten anser dock att det är bevisat att mannen utsatte kvinna för oönskade sexuella handlingar under de fyra dagarna i maj. En oenig rätt anser att mannen gjort sig skyldig till fyra fall av oaktsam våldtäkt genom att inte förvissa sig om att kvinnan deltog frivilligt. Mannen döms nu till fängelse i ett år och sex månader. Han ska även betala 210 000 kronor i skadestånd. 

Två av rättens ledamöter – däribland rättens ordförande – anmälde skiljaktig mening och ville döma 61-åringen för fyra fall av våldtäkt enligt åklagarens förstahandsyrkande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!