Total splittring i regionfrågan

Moderaterna är inte alls med på att bilda region med Örebro och Västmanland. Inte heller Centern vill norrut. Därmed är chanserna små att det ska bli någon ny region innan valet 2014.

Nya blivande landstingsrådet för FP; Anita Jernberger. Foto: Jeppe Gustafsson

Nya blivande landstingsrådet för FP; Anita Jernberger. Foto: Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING 2011-10-28 00:00

Det finns en gammal överenskommelse över partigränserna i östgötalandstinget att man ska söka samarbete med grannarna. Detta mandat gäller för att bilda en större region, en så kallad regionkommun, och denna skulle då kunna bestå av Kalmar, Jönköping, Östergötland och Sörmland. I praktiken handlar det om att slå samman landstingen.

- Det mandat som finns utgår från den sjukvårdsregionen som redan finns (Kalmar, Jönköping). Man kan inte bedriva förhandlingar på det sätt som nu görs. I min värld är det landstingen som har mandat att besluta, Östsam borde ägna sig åt att förankra sina tankar, säger Cristian Gustavsson, (M), ledamot i landstingsfullmäktige.

Pratade samgående
Passningen till Östsam beror på att Socialdemokrater från Östergötland träffade sina partikamrater i Sörmland och pratade samgående mellan Örebro, Västmanland, Sörmland och Östergötland den gångna helgen.

Men moderaten Christian Gustavsson är inte alls med på tanken att bilda region norrut, bland problemen nämner han att östgötalandstinget har förhållandevis god ekonomi medan landstingen norrut har något sämre. Dessutom blir det flera universitetssjukhus i en sån region.

Marie Morell (M) som är ordförande i landstingsstyrelsen ser inte heller hur en sån region skulle kunna bli verklighet.

- Vi har inget mandat att förhandla om en region som består av Sörmland, Västmanland, Örebro och eventuellt Uppsala, säger hon.

Moderaterna får medhåll av centerpartisten Göran Gunnarsson som är ledamot i landstingstyrelsen.

- Vi har en strategi och en linje och det är samgående med Småland. Om vi ska ändra oss måste vi ha en ny partiöverläggning. Och jag kan väl säga att jag ser en del svårigheter, säger han.

Bråttom
Folkpartisten Anita Jernberger är inte lika starkt avvisande, även om hon tror att det är omöjligt att hinna få till en överenskommelse. Att det är bråttom beror på att en ny regionkommun ska ha folkvalda och nästa val är år 2014. Om allt ska hinna bli klart till dess måste överenskommelsen vara klar innan årsskiftet.

- Det är definitivt möjligt att titta norrut, det är intressant. Vi är inne i en stor diskussion, både mellan kommuner och inne i partierna, men vi stänger inga dörrar, säger Anita Jernberger.

Även om hon är positiv så räcker det inte när både Centern och Moderaterna är motsträviga. Då blir det ingen ny region norrut. Och inte söderut heller eftersom Kalmar län just nu lutar åt att söka sig till Skåne och i Jönköping har en majoritet i landstinget sagt att man inte vill gå samman med någon alls.

Viktig fråga
Och det är med den bakgrunden som Socialdemokraterna med Lars Laban Bengtsson i spetsen börjat prata med landstingen norr om oss.

- Det jag ser som viktigt är att det blir en region, sen kan man inte alltid få precis det man önskar sig, säger han.

Men den inställningen får mothugg av Jan Owe-Larsson.

- Vi har hållit på med det här i fem-sex år och då går det inte att på en vecka plötsligt säga att vi ska bilda region norrut. Vi måste ta hänsyn till landsting, Östsam och våra kommuner också, säger han.

Och kommunerna har åsikter. Det här är inte en fråga som kommunerna kan besluta om, men åsikter har de. Paul Lindvall, moderat kommunalråd i Linköping är ganska missnöjd med att Småland plötsligt verkar ha glömts bort.

Lugna sig
- Man måste lugna sig. Vi kan inte forcera fram något. Det kan inte vara så att Östsam tar sig ett eget mandat. Det måste vara förankrat i kommunerna också. Det här påminner om när jag tågluffade och hoppade på ett tåg utan att veta var det gick - jag hamnade i norra Jugoslavien. Nu är det nog klokt att man vet var tåget går och varför man ska hoppa på det.

Den 16 november träffas alla partier i Östergötland för att diskutera frågan.

fakta Staten bestämmer
Anledningen till att landstingen runt om Sverige försöker gå samman är en pågående statlig utredning. Den ska i december nästa år presentera ett förslag på hur dagens 21 län kan slås ihop till betydligt färre. När dessa nya storlän fått sina gränser kommer det att tvinga in landstingen i samarbeten - men om landstingen hinner komma överens frivilligt har staten lovat att ta hänsyn till detta när de nya länsgränserna ritas. Tidsfristen är satt till 31 januari 2012.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om