Det är mer än tio år sedan ÖEB köptes upp av Danske bank. Ändå behölls det gamla, invanda namnet. Men nu är det inte praktiskt att ha det så längre.
- Förr i världen höll kunderna kontakt med banken via sitt bankkontor. Men nu möter våra kunder oss på så många andra sätt också. Via nätet, via telefon, och via våra olika specialister och produktbolag. De heter alla något med Danske, och då blir det ganska förvirrande för kunderna med två namn, säger Ann Krumlinde. Hon är vice vd för Danske bank i Sverige men också chef för Danske banks östra region.
Det finns enligt henne tre orsaker till namnbytet. Den första är tydlighet för kunderna. Den andra är att Danske bank vill öka uppfattningen av att banken är den femte största i Sverige. Och den tredje är att banken vill växa, vilket blir lättare att göra under ett varumärke.
Banken har hetat Östgöta Enskilda Bank i 174 år. Hur känns det egentligen att bryta med ett så historiskt varumärke?
- Det känns helt naturligt. För tio år sedan hade det nog inte varit så, men nu känns det som ett logiskt nästa steg för banken.
Men ska ni skapa något litet museum över ÖEB, kanske?
- Det har vi redan! Det är klart vi ska bevara sådant som är värdefullt ur vår historia, säger Ann Krumlinde. Men det är ju människorna bakom som är det viktiga, och de förblir de samma.
Bästa resultatet
Samtidigt som nyheten om namnbytet kom ut, redovisade också Danske Bank i Sverige sitt resultat för 2010. Trots den ekonomiska oron i världen blev bankens vinst knappt 1,9 miljarder.
- Det är vårt bästa resultat någonsin i Sverige, säger Ann Krumlinde, och det är väldigt glädjande.
Enligt bankens resultatrapport har affärsklimatet förbättrats under året och Danske Bank Sverige har ökat sina intäkter med fem procent. Samtidigt har banken minskat kostnaderna med fyra procent, bland annat genom att ha färre anställda.
Skapar osäkerhet
Trots ett ljusare läge ser banken att skuldkrisen i Europa fortfarande skapar osäkerhet, och bedömer att de framtida riskerna för kreditförluster är något högre än normalt.