Larmet gick – till 1 200 östgötar

Mellan 5 och 6 juni görs en rikstäckande övning med Hemvärnet. Därför har hundratals östgötska hemvärnsoldater kallats in under kvällen.

5 juni 2018 23:16

Försvarsmakten genomför i samband med nationaldagen en rikstäckande övning med Hemvärnet. Klockan 16 på tisdagseftermiddagen gick ett övningslarm för hemvärnssoldater runt om i landet. Då inleddes den största övningen sedan 1975.

– Cirka 1 200 hemvärnssoldater som finns i Östergötland har ingått i den här larmkedjan och är med i övningen, säger Lasse Jansson, kommunikationschef vid Helikopterflottiljen i Linköping.

Övningen kommer att vara över vid lunch på onsdagen.

Att övningen sammanfaller med Sveriges nationaldag är ingen slump.

– Det rör sig om så mycket folk, och alla har ett civilt arbete, därför har man valt att lägga det en dag då man antar att de flesta är lediga. Men övningen är frivillig, förklarar Lasse Jansson.

Övningen innebär att tusentals hemvärnsmän runt om i landet har mobiliserats. Alla hemvärnsförband ska efter ett larm utrustas och grupperas för att lösa sina huvuduppgifter.

– Det är ett par hundra, jag vet inte hur många, som kommit in ikväll och fått sina order om vilka arbetsuppgifter de har under morgondagen. Det är främst bevaknings- och skyddsuppgifter i centrala knytpunkter i länet, säger han.

Hemvärnssoldater kommer att synas under onsdag förmiddag vid exempelvis Norrköpings och Linköpings flygplatser samt övergången över Svartån i Mjölby och Göta kanal i Motala.

– Det är första gången på extremt länge som man gör en så här stor övning, säger Lasse Jansson.

Hemvärnet är en viktig del av Försvaret, poängterar han, då det utgör halva personalstyrkan.

Huvudsyftet med övningen är att se att larmkedjorna fungerar och att Hemvärnet fungerar.

– Att de kan komma igång och fylla sina uppgifter, säger Lasse Jansson.

Vid 23 på tisdagskvällen har de flesta inkallade hemvärnsoldater gått i vila på förläggningsplatserna runt om i länet. Klockan 6 på nationaldagens morgon börjar arbetet för många av dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Hofström