Kyrka brann i Norrköping

En brand bröt ut i Sankta Marias syrisk-ortodoxa kyrka i under natten mot måndagen. 30 brandmän från sju stationer arbetade på platsen under natten för att rädda byggnaden. Branden misstänktes vara anlagd och under måndagseftermiddagen kunde polisen meddela att det är så.

6 augusti 2018 02:36

VET DU MER OM HÄNDELSEN? KONTAKTA OSS HÄR!

Klockan 02.10 inkom larmet till SOS Alarm. En brand hade brutit ut i Sankta Marias syrisk-ortodoxa kyrka i Folkets park i Norrköping. Lågor och kraftig rökutveckling sågs komma från kyrkobyggnaden.

LÄS MER: Polisen: "Vi kan konstatera att det är anlagt"

Räddningstjänsten var framme kort därpå och konstaterade att det brann.

– Det är en fullt utvecklad brand i fasaden, på väg upp mot vinden, rapporterade Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten, vid de första räddningsenheternas ankomst.

Det är en större kyrka, cirka 40 meter lång, och byggd i trä som eldhärjades. Flera enheter skickades till kyrkan och räddningstjänsten hade under natten 30 brandmän från sju olika stationer som arbetade på platsen, bland annat styrkor från Linköping.

– Det brinner kraftigt i hela byggnaden. Just nu använder vi olika metoder för att rädda den, sade Stefan Hagdahl.

LÄS MER: Föreningen efter branden

Släckningsarbetet beräknades fortsätta in på morgondagen. Klockan 03.40 var branden under kontroll och byggnaden började ventileras. På morgonen meddelade räddningstjänsten att bland annat elkablar bränts av på vinden.

– Vi kom till platsen i grevens tid. 5-6 minuter senare och branden hade fått ett annat förlopp, förklarade Stefan Hagdahl.

– Om man inte hade fått på släckverkaren på vinden så fort som man fick så hade antagligen vinden brunnit upp och då hade vi talat om en väldigt omfattande brand, säger Anders Finn, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen har spärrat av platsen och misstänker att branden var anlagd.

– Det ser ut att ha börjat på utsidan och har ingen naturlig förklaring, säger Tor Sevelius, vakthavande befäl i polisregion Öst.

Under måndagen genomförde polisen en teknisk undersökning på platsen. Enligt presstalespersonen Monica Bergström var denna på förmiddagen genomförd och avspärrningarna på platsen hävdes.

– Vi ska titta på om det finns grannar och närboenden som sett något och även knacka dörr. Vi är väldigt intresserade av iakttagelser som allmänheten kan ha gjort, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen.

– Vi behöver få hjälp med att få veta exakt vad som har hänt, säger Monica Bergström.

Ärendet är rubricerat som grov mordbrand. Inga personer har rapporterats skadade.

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!