Nu slipper de åka till stan för att handla: "Jättebra för oss"

Ett gammalt växelhus för telefonnätet har byggts om till digital lanthandel för de boende ute i Kvarsebo. "Nu blir det mycket smidigare i vardagen", säger tvåbarnsmamman Eva Purcell som slipper åka in till stan för att storhandla varje vecka.

Tvåbarnsmamman Eva Purcell anser att det blir en klar förbättring för Kvarsebo och de boende när det går att hämta varor i den nya digitala lanthandeln.

Tvåbarnsmamman Eva Purcell anser att det blir en klar förbättring för Kvarsebo och de boende när det går att hämta varor i den nya digitala lanthandeln.

Foto: Ulf Stråhle

Kvarsebo2024-06-04 05:00

Det är till den röda boden mitt i samhället som de boende i Kvarsebo kan få en personlig tagg mot en deposition på 100 kronor. Där kan de hämta matvaror i kylrummet dygnet runt, efter att de beställts via en större matvarukedjas hemsida, som kör ut beställningen. I huset går det också att köpa och beställa varor från flera lokala producenter.

I början av maj invigdes den nya lanthandeln som ska underlätta för de 400 som bor runt kustsamhället Kvarsebo intill Bråviken.

Eva Purcell bor med man och två barn som i dag är åtta och tolv år. Med skola, arbete, fritidsintressen och andra engagemang är det svårt att få till de 40 minuter det tar att köra enkel väg till Norrköping för att storhandla.

– Det här blir jättebra för oss. Vi har bott här i tre år. Jag har både pluggat, jobbat deltid och behövt åka iväg mycket. Nu blir det mycket smidigare i vardagen, för det är mycket som måste planeras för att allt ska gå ihop, säger Eva Purcell.

undefined
Per Rydberg och Eva Purcell är positiva till den nya lanthandeln.
undefined
Tvåbarnsmamman Eva Purcell anser att det blir en klar förbättring för Kvarsebo och de boende när det går att hämta varor i den nya digitala lanthandeln.

Huset har köpts loss från ett dotterbolag till Telia, Skanova AB, för blygsamma 500 kronor och får stå på marken som ägs av Östkinds Häradsallmänning. Efter att gamla kopparledningar rivits ut kunde lanthandeln bli verklighet.

– Det tog ett par år innan allt var bortkopplat, säger Per Rydberg som är en av tre eldsjälar bakom projektet.

undefined
Per Rydberg framför kylrummet och frysen där varorna kan hämtas av de boende i Kvarsebo under dygnets alla timmar.

Via ideella föreningen Leader och EU-stöd har man lyckats finansiera kylrum, eldragning och passersystem. Handikapprampen skänktes av nya ägarna av Krokeks missionshus som nyligen renoverats till café och mikrobryggeri.

Boende i Kvarsebo har hjälpt till med mark- och schaktningsarbete. Förebilder är liknande butiker i Södermanland som ligger före i landsbygdsutvecklingen.

undefined
För 87-årige Morgan Johansson blir lanthandeln ett lyft och gör det möjligt att bo kvar längre på orten. Morgans hus ligger ett stenkast ifrån det tidigare växelhuset som nu är butik.

– Vi har ännu inte lyckats få till en finansiering av elen till huset, det kostar 20 000 kronor per år. Vi har lagt in ansökan till Norrköpings kommun och länsstyrelsen i Östergötland. I Stavsjö får en likadan lanthandel bidrag från Nyköpings kommun och länsstyrelsen i Södermanland, som delar på elkostnaderna, säger Per Rydberg.

Nyheten är ett steg i positiv riktning efter bakslaget för samhället då busslinjen drogs in 2022.

– Vi får ingen service gratis här ute. Har man tur går det att få något men för det mesta är det vårt arbete som gäller. Men det är också det som är det roliga med landet. Man är med i en gemenskap, säger Per Rydberg.

Karta: Kvarsebo kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!