Glöm curlingföräldrarna – här är bogsermorsorna

Könsrollerna har väl sällan varit så tydliga som i slalombacken häromdagen. Där jag kämpar med konstiga skor och skidor som väger alldeles för mycket, just där uppstår en könsklyfta lika djup som Grand Canyon.

Släpvagnspojkarna och bogsermorsorna är nya karaktärer i skidbacken, skriver krönikören.

Släpvagnspojkarna och bogsermorsorna är nya karaktärer i skidbacken, skriver krönikören.

Foto: Ulrik Martinussen/Mostphotos

Krönika2019-02-09 09:00

Det här med nedförsåkning är en ny upplevelse för mig. Ganska trevligt faktiskt! Dödsångest går över till skräck och avlöses av ett pirr i magen. Dagen är lyckad, jag avverkar fler och fler framgångsrika åk i barnbacken.

Men det finns ett klientel på det här stället som jag stör mig på – släpvagnspojkarna.

De allra flesta i backen är rosenkindade och glada, men det finns undantag. Undantagen är pojkar i övre trotsåldern som har blivit ivägsläpade från sina datorspel för att ha kvalitetstid med familjen. Dessa pojkar (för tjejerna gnäller inte) som är mellan 8 och 12 år ungefär, är inte nöjda.

Här kliver mammorna in och gör sitt för att rädda familjeharmonin. Ett tåg av förbannade, ledsna och kränkta pojkar bogseras av sina morsor. Morsorna flämtar och tar kraftiga skridskoskär med sina carvingskidor och de gnälliga gossarna håller i den ena staven i det knappt märkbara uppförslutet fram till liften. Väl framme i liftkön skärper killarna till sig, säkert när de ser andra killar i egen ålder.

Bogserfarsorna däremot lyser med sin frånvaro. De vuxna männen hänger istället med sina kompisar eller åker före sina barn och ser lite buttra ut. Inget bogserande där inte!

Curlingföräldrar som begrepp och fenomen dök upp för några år sedan. Dessa föräldrar sopar undan hinder för sina barn. Bogsermorsorna tar det hela ett steg längre. De gör jobbet från grunden. Man kan ju ana att det inte bara bogseras i skidbacken. Kanske skrivs det skolarbeten, städas, söks utbildningar och serveras frukost på sängen? Bogsermorsorna blir sina knoddars livscoacher/pigor.

Men hur blev det så här? Det finns ju ingen som tjänar på det, allra minst de gnälliga gossarna.

Kanske behövs det en ny rörelse i kölvattnet på #metoo-rörelsen. En #youtoo-rörelse där bogsermorsorna och farsorna helt enkelt får säga till sina kottar att det faktiskt är dig det hänger på. Vi har visserligen avlat dig, men du får skära ner på FIFA 18 och börja leverera. I hemmet, skolan och skidbacken. Som mina slavdrivare till föräldrar brukade säga:

”Du kommer inte alltid få det du vill ha, men du kommer alltid få det du behöver”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om