Förnöjsamhet är ett vackert ord

Jag vill slå ett slag för det gammaldags ordet förnöjsam. Ett tillstånd som beskriver en attityd som inte hela tiden vill ha mer, vill ha bättre, utan är nöjd med livet som det är.

Krönika2019-12-24 10:05

Det är intressant att möta människor som passerat 50. Som bär en historia och har formats av livets berg- och dalbana med sina oförutsägbara toppar och dalar, smekningar och käftsmällar. Som blickar bakåt och med milt överseende kan konstatera att jo, det har i sanning varit ömsom vin, ömsom vatten och en del hade man väl kunnat sköta lite bättre. Eller åtminstone annorlunda.

Men nu är vi ju inga AI-produkter, utan människor.

Jag tänker på hur olika människor bär sina bördor. Hur en del blir förgrämda och bittra. Känner sig orättvist behandlade, blir missunnsamma gentemot sin omgivning och vill hämnas livet självt.

Andra är gråtfyllda av tacksamhet över att efter svår sjukdom fått ännu en tid på jorden. De blir än mer levande än tidigare och sjösätter projekt som förr tedde sig omöjliga.

Amie Fahlander i den här bilagan är en sådan människa. Jag tänker på ett av mina älsklingsord efter mötet med henne. Förnöjsamhet.

Vad är förnöjsamhet? Kanske att inte leva i ett ständigt jagande och strävande efter något mer. Kanske att vara nöjd med livet, inte för att vi har allt, men för att vi har det viktigaste.

Den kloka läkaren i geriatrik Barbro Beck-Friis sa en gång att förnöjsamhet gör oss äldre, att leva bra förlänger livet och att ålder inte alls bara handlar om gener och vad vi utsätter oss för, utan också om hur vi upplever våra liv.

Det kan handla om att acceptera sina egna tillkortakommanden och inte gräma sig över dem. Att anpassa sig till den verklighet man befinner sig i, fokusera på det goda i den verkligheten och lista allt som är bra i livet.

Men också om att bygga kärleksfulla relationer till människor, som psykoterapeut Madeleine Cocozza pratar om.

Och om att göra det även till djur, som ligger Barbro beck-Friis så varmt om hjärtat, övertygad som hon är om att husdjur är hälsobringande.

Och att hitta glädje även i små ting, precis som Amie Fahlander blivit en sådan fullfjädrad mästare på.

"Gamla inte till dig", brukar den 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson säga. Lev livet levande – ända in i kaklet.

Omge dig med sådant du blir glad av, oavsett om det är människor, djur eller särskilda intressen. 

Prioritera och gör sådant som känns meningsfullt för dig. 

Träna knopp och kropp. 

Bli kapten på din egen livsskuta.

Hoppas att "Det goda livet" kan inspirera dig!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!