Skolklasser hoppar av konserter efter nya busstaxor

Nya taxor hos Östgötatrafiken gör att skolor inte längre anser sig ha råd att resa till kulturevenemang. "Det är olyckligt, men det har varit många långa diskussioner", säger kommunikationschefen Eva Jylltorp.

Östgötatrafiken har förändrat taxorna för skolresor.

Östgötatrafiken har förändrat taxorna för skolresor.

Foto: Mats Willner/Gunnar Hagberg/Sara Sagreus/Ulf Stråhle

Krokek2022-01-01 10:15

Östgötatrafiken som styrs av Region Östergötland har ändrat sina taxor för kulturresor. Det gav effekten att besöken till Norrköpings symfoniorkester minskade. Son, som ägs av Scenkonst öst – där regionen och Norrköpings och Linköpings kommuner är huvudmän.

De som drabbats är elever i ytterområdena, vars skolor inte har råd att lösa den nya kulturbiljetten.

– Det enda vi kan konstatera är att den skolkonsertvecka som vi hade under hösten först var fullbokad. Sedan var det flera klasser som hörde av sig och bokade av. Motiveringen var att de inte kunde ta kostnaden för att ta sig in till konserten, säger Symfoniorkesterns konstnärlige chef Henrik Marmén.

undefined
Henrik Marmén, konstnärlig chef, Norrköpings Symfoniorkester.

På de kommunala skolorna blev man överraskad av skillnaden efter att den nya taxan trätt i kraft hösten 2021.

– Under pandemin har det inte varit aktuellt. Det var när det skickades ut inbjudningar till olika arrangemang till skolorna och vi skulle boka resorna som vi upptäckte skillnaden, säger Madeleine Rengart, lärare på Råsslaskolan i Krokek.

För hennes klass skulle en resa till Norrköping, för att lyssna på Son, innebära en kostnad på 2 000 kronor. Så det blev inget med den. 

Inte heller blev det något av alla de andra arrangemang som klassen haft intresse för. Vintertorget, muséer, Visualiseringscenter C, skolbio och nu senast Musikhjälpen.

– Vi ska ha en skola för alla, men det blir en väldigt stor skillnad för eleverna i ytterområden som inte kommer att ha råd att åka in med det nya systemet. Mycket reklam skickas ut till oss för att vi ska komma. Men vi känner att vi inte kan göra det, säger Charlotta Wikström Ulin, kollega med Madeleine Rengart.

Eftersom skolan ska vara avgiftsfri och tillgänglig för alla får de inte ta betalt av målsmän. Att be föräldrar köra på dagtid är förenat med stor administration för att försäkringar ska gälla.

– Därför undviker vi helst det. Samtidigt är vi utlämnade till det om vi ska ta oss någonstans, säger Malin Brolin, också hon på Råsslaskolan.

undefined
Från vänster: Madeleine Rengart, Charlotta Wikström Ulin och Malin Brolin.

Östgötatrafiken anser att den gamla taxan, som inte justerats när skatteväxlingen gjordes mellan kommunerna och Region Östergötland 2012, var en restprodukt. Östgötatrafiken anser att länets skolor använt sig av resorna på ett felaktigt sätt.

– Det har varit fel utnyttjat och fel prissatt av regionen. Efter ett antal vändor tillsammans med regionen och kommunerna har vi kommit överens om att det ska vara en ren kulturbiljett. Inte en biljett som är tänkt till att flytta elever till sådant som kommunerna är ansvariga för. Det har blivit en utgift för oss i form av att vi har tvingats att förstärka trafiken, vilket gör att kostnaden hamnar på fel huvudman, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

– Jag tror att förändringen inte har sipprat ned till skolorna. Det är olyckligt. Men det faller på kommunens ansvar att informera sina skolenheter och i samband med det kanske se över sin budget.

undefined
Eva Jylltorp är kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköping, anser att det är olyckligt om de nya högre taxorna påverkar likvärdigheten.

– Nu när de nya förutsättningarna är kända behöver rektorerna ha med detta som en parameter när enhetsbudgeten görs efter årsskiftet.

– I de fall kulturbesök och utbildningsbesök förstärker utbildning och undervisning ser vi ett stort värde av att verksamheterna kan ta del av dessa, säger hon.

undefined
Sofie Lindén är utbildningsdirektör i Norrköpings kommun.
Regionen

Region Östergötland ansvarar främst för hälso- och sjukvård samt tandvård i Östergötland. 

Förutom detta står Regionen också för allmänna kommunikationer mellan länets kommuner genom Östgötatrafiken och bedriver även kulturell verksamhet. 

Tillsammans med Norrköpings och Linköpings kommuner äger Regionen Scenkonst Öst, (tidigare Scenkonstbolaget i Östergötland AB) där Symfoniorkestern, SON och Östgötateatern ingår.   

Karta: Louis De Geer Konsert & Kongress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!