Rådet till bilisterna: "Planera och ha god tid på dig"

Sedan i början av september har Trafikverket arbetat med trafiksäkerhetshöjande åtgärder i Krokek. Nu är de inne i slutskedet – men ska man ge sig ut med bil kan man stöta på problem.

Sjöviksvägens ena körfält i höjd med Råsslaskolan är avstängt. En av busshållsplatserna i Sjövik är flyttad cirka 250 meter.

Sjöviksvägens ena körfält i höjd med Råsslaskolan är avstängt. En av busshållsplatserna i Sjövik är flyttad cirka 250 meter.

Foto: Nils Gruvebäck

Krokek2024-10-10 05:00

Anledningen till arbetet är att man i en åtgärdsvalstudie, som gjorts av Norrköpings kommun i samarbete med bland annat Trafikverket, har pekat på vissa brister när det gäller trafiksäkerheten för gång - och cykeltrafiken genom Krokek. Någon som Trafikverket sedan i början av september nu arbetar med på Sjöviksvägen och Kvarsebovägen.

– Där har man har gått igenom faror, risker och utvecklingsmöjligheter helt enkelt, säger Torben Hansen, projektledare på Trafikverket.

För att förbättra trafiksäkerheten kommer åtta trafiksäkerhetsåtgärder genomföras, det ska också tillkomma nya vägvisningar på tre platser.

– Om du till exempel åker genom Norrköping ser du att de har väldigt många fartgupp och avsmalningar och att man har markerat att det kan komma gående. Något som inte har funnits i Krokek, så här satsar man nu på att markera och säkerställa de gående med diverse avsmalningar, berättar Torben Hansen.

På Sjöviksvägen i anslutning till Råsslaskolan kommer det byggas fartgupp samt en förhöjd vägkant.

– Så man blir uppmärksam på att det finns en stor risk för barn, gående och cyklister.

I samband med arbetet vid Råsslaskolan har busskuren vid hållplatsen Sjövik, i riktning mot Kolmårdens station, flyttats drygt 250 meter till en tillfällig busshållplats.

Hur ser framkomligheten ut?

– Det kan vara tillfällen där de kan vara trafikljus och avsmalningar för att man ska kunna jobba säkert inom sina avstängningar, och det blir en del omledningar. Jag skulle säga "planera och ha god tid på dig".  

Arbetet räknas vara färdigt under vecka 42.

Karta: Sjöviksvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!