Ett år senare – nu har restaurangen öppnat: "Det här är en dröm"

I drygt ett år har projektet Lilla Gula fått växa fram i Krokeks gamla missionshus. Nu har portarna öppnats för allmänheten. "Jag och Magnus pratar om maten och ölet, Sissa om tallrikar och porslinet", säger kocken Fredrik Jardmark.

Ballonger och lampor i olika färg och form hänger i taket och skapar rymd åt det gamla missionshuset.

Ballonger och lampor i olika färg och form hänger i taket och skapar rymd åt det gamla missionshuset.

Foto: Ulf Stråhle

Krokek2024-06-01 05:00

Nyheten i korthet

  • Projektet Lilla Gula, ett café, en restaurang och ett mikrobryggeri, har öppnat i Krokeks gamla Missionshus efter ett år av renovering.
  • Trion bakom projektet består av Sissa Persson Maresch, Magnus Persson och kocken Fredrik Jardmark, som alla delar en passion för mat, dryck och keramik.
  • Utöver egenproducerade ölsorter, kommer Lilla Gula även att servera öl från Krokeks andra mikrobryggeri, Potum Brewery.
undefined
Ballonger och lampor i olika färg och form hänger i taket och skapar rymd åt det gamla missionshuset.

Det är högt i tak i Krokeks missionshus, 5,25 meter, som ursprungligen är byggt på 1930-talet. Det verkar också vara högt i tak mellan de tre drivande personerna bakom projektet som fått namnet Lilla Gula.

I mars 2023 fick Sissa Persson Maresch och Magnus Persson nycklarna, sedan startade renoveringen av lokalen. Tillsammans med kocken Fredrik Jardmark har trion öppnat sin gemensamma dröm om ett café, restaurang, och mikrobryggeri. 

En trappa upp finns husets bryggeri diskret placerat. Trion har låtit bygga en annorlunda tapp rakt ned till bardisken för de hembryggda ölsorterna. Öl från Krokeks andra mikrobryggeri, Potum Brewery, kommer också att erbjudas på fat från bardisken. 

– Det är fantastiskt med två bryggerier i den här lilla byn. Gästerna kommer att se bryggerifönstret från caféet. Skillnaden här mot många andra ställen, är att här kommer ölen uppifrån och ned. Öl serverat från fat brukar nästan alltid komma nerifrån och upp, säger Magnus Persson som startade som hängiven hembryggare för drygt sex år sedan.

– Det här är en dröm för en hembryggare. Att brygga och sedan få feedback direkt, det känns fantastiskt, säger Magnus Persson.

undefined
Kocken Fredrik Jardmark har ett långt förflutet i branschen och anslöt tidigt till projektet.
undefined
Sissa Persson Maresch och Magnus Persson har aldrig sysslat med caféeverksamhet tidigare. Nu har portarna öppnats till drömprojektet.
undefined
2022 var Missionshuset till salu och i mars 2023 köptes det för att bli café, bryggeri och restaurang under namnet Lilla Gula.
undefined
Inte bara mysfaktor. Den buteljformade eldstaden kommer ha en viktig funktion som värmekälla. I fönstret över bardisken står bryggeriets cisterner effektfullt upplyst.
undefined
Under renoveringen hittades en hälsning från de som ursprungligen byggt Missionshuset på 1930-talet.
undefined
Sissa Persson Maresch jobbar med keramik och har tillverkat allt lergods som maten serveras på. Här är några av hennes figurer som hon formgivit.

Tanken är att inte bara kombinera menyns smaker med den öl som serveras, utan också att kunna använda sig av rester från det som blir över från bryggprocessen.

– När vi har tillverkningen här blir det såklart en jätteinspiration till vad man ska kunna laga för mat. Jag kan också använda mig av rester från öltillverkningen när vi bakar bröd. Helheten är ett samarbete i alla delar, säger kocken Fredrik Jardmark.

Upplägget är att han och Magnus Persson planerar mat och dryck och att Sissa Persson Maresch tillverkar det som maten serveras på.

Den stora förvandlingen av missionshuset kommer mest från Sissa Persson Maresch designidéer. Ballonglampor ger rymd och dimension till den stora salen. Hennes lerfigurer står i den bortre delen av lokalen. Hon har också tillverkat handfaten i lergods på toaletten. Hyllorna med handdukar på består av skärbrädor i trä.

Golvet blev en historia i sig. Det ursprungliga trägolvet skulle slipas och lackas men en vän från Stockholm som är arkitekt kom med ett förslag.

– Hon sa; "Jag ska göra mig av med ett golv som varit magasinerat hos min mamma och pappa", berättar Sissa Persson Maresch om det originella trägolvet.

undefined
Golvet är ursprungligen från Afrika och har legat i förvar i 40-50 år hos en arkitekt. "Det är väldigt unikt. Det räckte till baren också", säger Sissa Persson Maresch om de olikfärgade träslagen som bildar ett kvadratiskt mönster.

Lilla Gula kommer att ha öppet onsdag till söndag. Förutom caféverksamheten serveras dagens lunch onsdag, torsdag och fredag. Kvällsmeny erbjuds under alla öppetdagarna eller om gästerna bara vill hänga i baren.

Sissa Persson Maresch och Magnus Persson har aldrig sysslat med café- och restaurangverksamhet tidigare. Projektet och renoveringen har givit dem många nya erfarenheter.  

– Det var mycket vi inte visste innan som vi vet nu, om vad vi skulle behövt göra. På så sätt kan det vara bra att vara lite naiv och dum. Annars kanske vi inte hade vågat kasta oss ut, säger Sissa Persson Maresch.

Det kanske viktigaste klartecknet är säkrat, missionshuset är avkristat.

– Det måste man göra med gamla kyrkliga lokaler. Så vi har grönt ljus därifrån, säger Sissa Persson Maresch och tittar uppåt.

Karta: Trymvägen 5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!