För lite vatten, skadedjur i drivhjulet och en sten som måste beställas från Holland. Verksamheten har gått trögt i Svintuna kvarn i Kolmården under senare tid. Nu vill Lions Club Kolmården, som driver kvarnen, få till en uppryckning och hoppas på besked från kommunen för att kunna våga satsa framåt.
– Vi har problem med skötseln, säger Sammey Björck, en av eldsjälarna.
– De två senaste åren har vi inte kunnat mala något mjöl här alls. Nu är det slut på lagret och utan någon lösning på problemen kan vi inte hålla på längre. Kvarnen har ju ändå varit igång i många år varav vi i Lions har skött driften de senaste 15 åren.
Bekymren är flera. Vattentillgången inte minst. Torra somrar med för lite vatten i Svinsjön och därmed också i Svintunabäcken har, under driftens gång, skadat kuggarna i drivhjulet. Dessutom har svåra angrepp av strimmig trägnagare upptäckts på kuggarna i huvuddrivhjulet.
– Alla 72 är skadade och måste bytas ut. Vi har fått hjälp för att köpa in oxel till nya kuggar. De gamla var av alm och furu och bara att kasta. Vi har också försökt få kommunen att sanera hela fastigheten eftersom det är deras. Innan ett sådant besked kan vi inte jobba vidare, säger Eyvind Larsson i Lions Club Kolmården.
Kvarnverksamheten i Svintuna har "alltid" funnits på platsen. De tidigaste spåren är från 1000-talet och det nuvarande maskineriet härstammar från mitten av 1700-talet. Det stenmalda mjölet, 50–50 mellan vete och råg, är emellertid fortfarande populärt och anses vara hälsosamt eftersom spannmålsskalet också mals ner i mjölet.
– Gott till matbröd. Nu har vi bara det här kvar, säger Sammey Björck och hittar en öppnad påse i kylskåpet i kvarnens kök.
För att kvarnverksamheten ska kunna fortsätta måste en ny löpare, den roterande sten som maler spannmålen, köpas in. Lions har fått ekonomiskt bidrag från Riksantikvarieämbetet till en ny gjuten sten, men vill inte skicka iväg beställningen till Holland förrän framtiden för Svintuna är säkrad.
– Det känns fel att köpa något som vi kanske inte kan använda, säger eldsjälen Håkan Löfgren.
På Norrköpings kommun känner man väl till situationen för Svintuna.
– Vi har just beställt skadebekämpning. Nu ska vi också sätta fart med en långsiktig lösning. Vi värnar om kvarnen, säger Therese Lilja, chef för park- och naturenheten på samhällsbyggnadskontoret.