När Yusuf Mohamed Yusuf gick i grundskolan hängde han ofta med kompisar på Trygga Orten i Ringdansen centrum. Under hans sista termin i nian kom representanter från Kolmårdens djurpark dit för att berätta för ungdomarna om säsongsjobb i parken.
– Kolmården kom till Trygga Orten. Det är ett ställe där ungdomar samlas för att få läxhjälp, för att kunna hitta jobbmöjligheter och stärka sina ledaregenskaper. De från Kolmården berättade om djurparken och vilka värderingar de har, berättar han.
Yusuf tyckte att det lät spännande, men samtidigt lite skrämmande. Han tog reda på mer om parken och pratade med andra som jobbat där innan han bestämde sig. Tillsammans med flera av sina kompisar sökte han sedan sommarjobb i parkens restauranger. De blev allihop kallade till en gruppintervju.
– Det var pirrigt. Första intervjun någonsin så det var lite läskigt, men det var inte så farligt som jag trodde. Det kändes tryggt att kompisarna var med.
Och bra gick det. Hela kompisgänget fick jobb på Kolmården sommaren 2023 och för Yusuf var det en självklarhet att komma tillbaka i år.
– I början var det så "hm, vad ska jag göra?", men efter typ två–tre dagar så hajade jag direkt. Det är bara att göra det du ska och det finns alltid någon som kan förklara för dig. Vårt team är väldigt stöttande och engagerade i arbetet.
Inne i restaurangen Farmors kök är det full fart redan innan gästerna börjat beställa mat. Yusuf gör i ordning köttbullar, mos och pannkakor inför dagen. Tempot passar honom perfekt, han gillar inte att sitta still.
– Vid attraktionerna måste man stå still mer. Det är ju också kul. Men att sitta still på ett ställe tycker jag inte är lika kul som att vara i parkfood där man får testa olika saker och alltid vara dynamisk.
Att kunna jobba tillsammans med gamla och nya vänner är Yusuf favoritdel med jobbet. Han har kul och kan vara social, samtidigt som han gör nytta.
– Jag kände att jag kan ha kul medan jag jobbar – och det har jag haft!
Efter årets säsong ska Yusuf Mohamed Yusuf börja tvåan på gymnasiet. Att möta besökare, laga mat och stå i kassan på Kolmårdens djurpark har gett honom viktiga lärdomar som han tar med sig även utanför jobbet.
– Jag är ju här för att skaffa mig erfarenheter efter arbetstid. Jag har använt kunskaper härifrån utanför jobbet. Nu är jag mer stresstålig och kan laga bättre mat.