Cassidy, 22, lever sin dröm: Arbetar med exotiska djur

De flesta människor längtar till sommaren för att få ledighet. För Cassidy Botström är det tvärtom: Hon längtar till sommaren för då får hon äntligen återvända till sitt drömjobb. "När jag gick i ettan på lågstadiet bestämde jag mig för att jag ville jobba med djur", säger hon.

Tre snabba frågor med Cassidy Botström.

Foto: Alva Nunez

Kolmården2024-08-04 12:00

Cassidy Botström, 22 år, är tillbaka för sitt tredje år på Kolmården, men det är hennes andra år som djurvårdare. Att få arbeta med djur har varit hennes dröm sedan ettan i lågstadiet och hon minns exakt vad som inspirerade henne – något som mer ofta brukar avskräcka barn från djur.

– Jag såg en hajdokumentär. Efter det bestämde jag mig för att jag skulle jobba med djur, berättar hon.

undefined
Cassidy Botström är tillbaka på drömjobbet i Kolmårdens Djurpark.

Himmelstalundsgymnasiets djurvårdsutbildning blev det första steget mot hennes mål. Nästa steg var en praktikplats på Kolmården, där hon trivdes så bra att hon bestämde sig för att bli säsongsarbetare.

Cassidy Botström har alltid haft ett stort intresse för marina djur och 2021 testade hon att jobba på Kolmårdens tropicarium, men bestämde sig snart för att hon hellre ville arbeta i parken. Från havet gick hon då i stället över till savann- och ökenavdelningen.

– Det var jätteroligt att arbeta med det marina, men jag kände att jag ville testa på något nytt. Och kameler är verkligen motsatsen till hajar och reptiler, säger hon.

undefined
Cassidy Botström har alltid tyckt om marina djur, men efter att ha arbetat på den avdelningen bestämde hon sig att testa på något helt nytt. "Kameler är verkligen motsatsen till hajar och reptiler", säger hon.
undefined
I dag är kamelerna det djur hon tycker extra mycket om på savann- och ökenavdelningen.

Arbetsuppgifterna Cassidy Botström har handlar främst om att hålla koll på djuren, men det blir även en hel del fodrande och mockande under dagarna. Det är även mycket ansvar då varje djurskötare måste ha koll på alla djuren i sina avdelningar.

– Man måste veta hur alla djur ser ut, deras historik och kunna upptäcka om något inte stämmer. Det är väldigt svårt och innebär ett stort ansvar.

undefined
"Man måste veta hur alla djur ser ut, deras historik och kunna upptäcka om något inte stämmer", säger Cassidy Botström.

I år fick Cassidy Botström, till sin stora glädje, påbörja säsongen tidigare. Redan i april började hon och stannar till september. Efter det kommer hon att hoppa in när det behövs.

Vad gör du när du inte jobbar här?

– Jag försöker hitta på lite knep, hitta några jobb, vad som helst för att överleva hösten.

– Man löser det alltid på något sätt. Jag är inte jätteorolig. Det finns många tjänster i andra yrken. Så väntar jag tills nästa säsong kommer, tillägger hon.

undefined
När säsongen i september är slut för Cassidy Botström är planerna inte helt bestämda om vad hon ska göra. Men något med djur blir det.

Vad nästa steg i Cassidy Botströms resa blir är inte bestämt, men hon hoppas på att få arbeta längre än en säsong på Kolmården. En annan möjlighet är att utbilda sig till marinbiolog. Ingen plan är helt säker för henne, utom en sak förstås, som har varit bestämt sedan ettan i lågstadiet.

– Någonting med djur blir det i alla fall, det vet jag.

Sommarjobb på djurparken

Varje sommar anställer Kolmårdens djurpark över 850 säsongsarbetare på 25 olika avdelningar.

De flesta tjänster går att söka från det år man fyller 16, men för vissa jobb finns krav på att man ska ha fyllt 18 år, däribland attraktionsförare och djurvårdare.

Rekryteringen börjar vanligtvis efter årsskiftet och pågår fram till maj, men djurparken kan också anställa senare än så vid behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!