Verksamheterna fick sina möbler förstörda

Stillsamma mornar med Bråvikens spegelblanka vatten och fågelkvitter över Sandviken. Det är det Maria Krantz brukar mötas av när hon kommer till jobbet. Den här dagen var synen en annan. Under natten hade någon härjat i området, och förstört för flera verksamheter i närheten.

Sjöstugan har fått en uppgradering i form av bland annat nya möbler. Möbler som gärna får lämnas ifred om nätterna, tycker ägarna.

Sjöstugan har fått en uppgradering i form av bland annat nya möbler. Möbler som gärna får lämnas ifred om nätterna, tycker ägarna.

Foto: Saga Helin

Kolmården2024-06-16 20:30

I februari i år fick Sjöstugan i Kolmården nya ägare. Sedan dess har mycket hänt. De har fått tillbaka alkoholtillståndet för verksamheten, renoverat både inne i lokalen och på uteserveringen och investerat tid och pengar för att satsa helhjärtat.

– Vi håller ju på att bygga upp det här och sliter, så det är klart det är tråkigt när sådant här händer, säger Maria Skantz, en av ägarna till Nya Sjöstugan.

undefined
Maria Skantz driver sedan februari i år Nya Sjöstugan, tillsammans med sin man Henrik Skantz och sonen Robin Velin.

Det var på morgonen den 6 juni som hon möttes av en ovanlig syn när hon kom till jobbet.

– Först upptäckte jag en blomkruka som de hade vält omkull, sen såg jag att de ställt en av våra nya stolar i vattnet, det var glassplitter och trasiga stolar.

undefined
En av de nyinköpta stolarna som pryder entrén till restaurangen stod inte där den hör hemma.
undefined
Arbetsdagen fick starta med att plocka upp jord.

Det var inte bara Nya Sjöstugan som drabbades, utan även verksamhetsgrannen Lilla Hantverkshuset, som bland annat Åsa Hanell driver.

– En av våra stolar hade de tagit sönder, och så upptäckte vi en blodfläck på en av barnstolarna här, säger hon.

undefined
Ägaren Åsa Hanell driver Lilla Hanverkshuset som bland annat håller i kurser, bedriver finsnickeri, återbruk och kafé.
undefined
Händelsen har inte polisanmälts. Men Åsa Hanell önskar att budskapet ska nå fram till de skyldiga och att de kan ta sig en funderare över varför de gjort såhär.
undefined
Inte den syn man vill mötas av i början på arbetsdagen.
undefined
"Någon har nog råkat skära sig i farten", säger Åsa Hanell.

Vad tänkte du när du såg det här?

– Man blir ju förbannad. Det är så onödigt att ha sönder någonting. Man får ju verkligen ingenting för det. Så destruktivt på något vis, att bara vilja sabba.

Åsa Hanell driver Lilla Hantverkshuset tillsammans med Björn Ohlin.

– Jag skulle vilja tipsa dem om Björns möbelrenoveringskurser som han håller i. Så kan de lära sig att hantera möbler lite bättre.

Karta: Sandviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!