Pippi Långstrumps pappa död

Bertil Nilsson var en hem­ortens man som var sitt Kisa trogen hela livet. Nu har han avlidit 78 år gammal.

Bertil Nilsson blev 78 år.

Bertil Nilsson blev 78 år.

Foto:

KISA2006-09-01 04:00
På hemorten var det heller ingen hemlighet att det var Bertil Nilsson som var pappa till Pippi Långstrump.
Barnskådespelerskan Inger Nilsson slog i slutet av 60-talet igenom med dunder och brak som Astrid Lindgrens upproriska hjältinna och på filmduken hette hennes pappa Efraim och var kung av Söderhavet.
Men i riktiga livet var Inger Nilsson ett av tre barn till Bertil Nilsson, som 1955 hade gift sig med Karin Karlsson från Norrköping. Förutom dottern Inger fick makarna också två söner.
Bertil Nilsson föddes i Kisa den 1 juni 1928 och blev efter sju år i folkskolan springschas hos Konsum. Där stannade han i tio år för att sedan bli lokalredaktör för Östgöten.
Han gick vidare till en tjänst som kommunreporter på tidningsredaktionen i Linköping innan han avrundade sin karriär som fritidschef i Kinda kommun, skriver Östgöta Correspondenten. Bertil Nilsson gick i pension 1993.
I ytterligare fem år fortsatte han att vara aktiv i kommunpolitiken.
När han hösten 1998 slutade i Kinda kommunfullmäktige var det efter 51 år som politiker, varav 40 år i fullmäktige, konstaterar Östgöta Correspondenten.
Bertil Nilsson var aktiv socialdemokrat i hela sitt vuxna liv och engagerad i mångt och mycket, alltid med en förankring i folkrörelsen och känslan för demokrati och rättvisa.
Bland hans engagemang kan nämnas Folkets park, Pinnarps fritidsby, Tolvmannabacken och tillkomsten av Kisa Folkets hus. För sitt mångåriga arbete inom kultur och fritid belönades han nu i våras med Kinda kommuns kulturstipendium och han beskrivs som "en glad och envis människa och en god historieberättare".
Bertil Nilsson avled den 29 augusti. Närstående är livskamraten Karin samt sonen Lars-Bertil, försäljare, Vinslöv, Inger, skådespelare och läkarsekreterare, Stockholm och sonen Anders, redaktionschef vid Östgöta Correspondenten, Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om