I slutet av april berättade vi om ett ödetorp i Kimstad som boende i området oroade sig över. Tomten var full med glassplitter, vassa föremål och annan bråte och det fanns en uppenbar risk att någon kunde skada sig på platsen. Trots flertalet försök att kontakta både kommunen och Trafikverket, som äger marken, fick inte de oroliga invånarna någon respons. Nu har Trafikverket fått informationen till rätt personer och snabbt har de åtgärdat problemet – till viss del.
– Det här rör sig om ett bostadsarrende vilket innebär byggnaden ägs av en privatperson och marken av en annan. I det här fallet är Trafikverket markägare. Arrendet har tidigare sagts upp på grund av vanvård och har sedan länge stått obrukat, berättar Stefan Romach, markförvaltare på Trafikverket.
Arrendatorn är dock skriven på adressen och Trafikverket har försökt att nå personen via delgivning. Personen har inte svarat på brev och något telefonnummer gick inte att finna.
– Till slut fick vi information om att personen var avliden. I och med det är dödsboet arrendator vilket inte underlättar för jordägaren. Sådana här saker tar tid och innan bouppteckningen är klar är det svårt för oss att göra något. Om dödsboet inte har tillgångar kan dödsboet inte lastas för bristerna i arrendeförhållandet.
Trots att bouppteckningen inte är avslutad har Trafikverket anlitat en entreprenör som nu har städat upp på tomten, något de egentligen inte behövt ta ansvar för att göra. Några framtidsplaner för tomten finns i nuläget inte.
– Jag har gått förbi när jag ska till tåget och det känns jättebra att någon tar tag i det efter så många år. Fräscht är en överdrift, men de har röjt upp. Det mesta på utsidan är borta nu, säger Annelie Jangfall som bor i närheten.
Curt Andersson är en av de som tidigare har försökt att ta kontakt med både kommunen och Trafikverket utan att nå framgång. Förrän nu.
– De har städat upp och spikat för fönster och dörrar med träskivor. Jag vet inte om de bara påbörjat jobbet eller om de ska jobba vidare, säger han.
– Det man undrar över lite över är hur man som vanlig medborgare ska hantera den här typen av frågor. Vi har liknande tomter i närheten och det är svårt att veta var man ska vända sig. Är det verkligen jag som medborgare som ska sitta och ringa runt i sådana här frågor?, undrar Curt Andersson.