Efter nästan tolv år: Försvunna Terttu har hittats

Efter många år av sökande och frågor har nu äntligen Terttu, som försvann från Katrineholm 2012, hittats. Några skogsvandrare fann hennes kvarlevor.

Många gånger har skallgångskedjorna sökt i skogarna runt Ramsjöhult efter Terttu. Nu har kvarlevorna efter henne hittats.

Många gånger har skallgångskedjorna sökt i skogarna runt Ramsjöhult efter Terttu. Nu har kvarlevorna efter henne hittats.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Katrineholm2024-07-02 11:10

Nyheten i korthet

  • Efter nästan tolv år har kvarlevor av den försvunna Terttu hittats i skogen öster om Katrineholm av skogsvandrare.
  • Polisen och frivilliga har letat efter Terttu sedan hon försvann i december 2012, men trots omfattande sökande har hon inte hittats förrän nu.

Den 3 maj i år påträffade några skogsvandrare kvarlevorna, i skogspartiet öster om förbifarten i Katrineholm. Efter analys har Rättsmedicinalverket, RMV, slagit fast att benen kommer från Terttu. 

Tisdag 4 december 2012 lämnade Terttu, 65, hemmet i Lasstorp för sista gången. Klädd i röd vinterjacka, mörka byxor, svarta skor och med brun handväska gick hon först mot Ica Maxi, där en bekant såg henne. Lite senare såg en annan bekant henne gå i riktning mot Ramsjöhult.

En stund efter det såg två flickor någon vars signalement stämde överens med Terttus i skogen nära Ramsjöhult.

Sökinsatser drogs igång. Först sökte polisen, senare också frivilliga och frivilligorganisationer. Utan resultat. Polisen utgick från att Terttu inte begett sig utomlands. Hennes bankkort och pengar fanns kvar hemma i Lasstorp.

Nu bekräftar polisen att det är Terttus kvarlevor som skogsvandrarna hittat.

– Det känns inte roligt att vi inte hittat henne på så många år. Svårt att säga varför vi inte hittade henne, men det var väldigt svår terräng där hon hittades. Det var några ur allmänheten som fann henne, som var ute i skogen. Det känns ändå bra nu att familjen kan få ett avslut, säger Emmy Truedsson, polisinspektör hos polisen i Katrineholm.

undefined
Magnus Idebro, verksamhetsledare för Missing people.

Magnus Idebro från Missing People har varit på otaliga skallgångar och sökanden efter Terttu. Senaste gången man var ute var 2021, alltså nio år efter försvinnandet.

– Den första spontana tanken när jag fick höra att hon hittats var "har vi missat henne, har vi varit nära henne?" Man rannsakar sig själv och det är klart att man alltid tänker "tänk om ..." . Men om vi hade letat just där kanske inte det hade förändrat något, med stor sannolikhet hade hon inte hittats vid liv. Det är sannolikt att hon drabbades av något där ute.

Magnus Idebro tänker att Terttu kanske gick vilse i snöyran och den begynnande skymningen. Hon kanske satte sig för att vila och sedan hade svårt att orientera sig.

– Jag är ändå jätteglad att hon faktiskt är hittad, att de anhöriga får svar och att vi slipper spekulationer.

Han syftar bland annat på spekulationer om att Terttu skulle ha begett sig till hemlandet Finland, eller att hon skulle ha blivit skadad av någon.

– Man kan stänga alla de spekulationerna nu. Men varför hon gick ut i skogen får vi antagligen inget svar på, konstaterar han.
 
Familjen har från polisen fått information om att Terttu hittats. Tidningen har sökt familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!