Jenny uppfyllde sin dröm

<B>INSPIRATION </b>Jenny Jägerfeld uppfyllde sina drömmar och fick barn och bok samtidigt. Med sin debutroman Hål i huvudet har hon satt Norrköping på kartan.

26 januari 2007 04:00
Att läsa om romantiska scener vid Konstmuseet och i Industrilandskapet är riktigt charmigt. Det är inte ofta Norrköping nämns i lättsam skönlitteratur.
- Att skriva en roman är en barndomsdröm som jag har uppfyllt och jag vill uppmana alla att inte ge upp för tidigt. Man behöver inte ha gjort allt innan 25 års ålder.
Det tog Jenny nästan fyra år att skriva färdigt boken. Under tiden utbildade hon sig till psykolog samtidigt som hon gick skrivarkurser. Nu undervisar hon själv på Folkuniversitetets skrivarkurser.
- Min egen skrivlärare, Erik Grundström, kom med värdefulla råd och var ett stort stöd för mig. En skrivarkurs kan vara avgörande för att en bok blir till.

<B>Skriv skriv skriv!</B>
Jenny anser att skrivandet är ett hantverk och att de som funderar på att bli författare först ska bli medvetna om vad de själva gillar att läsa.
- Våga skriva patetiskt först, man skriver inte perfekt från början. Döm inte ut det, fortsätt! Plocka sedan ut de bästa styckena ur de senaste 20 sidorna.
Jennys bok kortades 70 sidor innan den trycktes. Hål i huvudet har fått blandade recensioner men klart är att bokens huvudkaraktär, Minou, är en provocerande motbild till duktiga och vackra flickor à la Ebba von Sydow.

<span class="mr">Trivdes inte på Kungsgård
</span>Att skriva om en arg och energisk person var befriande, tyckte Jenny. Och Minou är minst sagt en udda karaktär som kanaliserar sin ilska helt fel. Hon tycker att det är mindre provocerande än en karaktär som är snäll och vacker och helt omedveten om det.
Jenny var i stort sätt klar med sin bok när hon skickade den till några förlag. Inom en vecka fick hon positiv respons från två förlag, något som ledde till att hon fick ganska bra villkor för att vara debutant.
Till vardags är Jenny småbarnsmamma och psykolog. Hon coachar till exempel barn som har problem med arbetsminnet.
Under gymnasietiden på Kungsgård gick hon samhällsprogrammet, men kände sig inte så hemma där. Jenny hade hellre gått på De Geer som hade en mer konstnärlig inriktning. I stället ägnade hon sig åt poesi, film och skrivande på fritiden.
- Det finns trots allt oerhört många kreativa möjligheter i Norrköping, i Stockholm är det lite för trångt och opersonligt, det är så många människor som slåss om det kreativa utrymmet.
Bor: Stockholm
Ålder: 32 år
Familj: Man och ettårig dotter
Bakgrund: Född i Skärblacka och uppvuxen i Norrköping, där hon har deltagit i teater- och lyrikgrupper samt Studiefrämjandets närradio och videostudio.
Minns från tonåren: Skolan, Pekings pärlor, Leonardos, Brittas och O?Learys.
Yrke: Författare och barnpsykolog
Aktuell: Föreläste på Bergska gymnasiet förra veckan
Läser: Klassiker, fakta och krönikor
Läser inte: deckare och chicklit
Debutromanen: Hål i huvudet: kom ut i fjol och kommer som pocket i januari-februari i år.
Tips till blivande författare: Gå skrivarkurser, skriv även om det är dåligt, ring författarförbundet när du ska förhandla med ett förlag och se till att få ett bra garantibelopp, våga låta andra läsa.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Wall