Jag vill berätta din historia

Under de senaste åren har jag jobbat heltid som journalist och många kan bli lite förtjusta vid tanken och kvittra "åh, vilka spännande människor du måste få träffa". Och ja, det stämmer. Visst träffar jag människor som har gjort häpnadsväckande saker. Men mina favoriter är de som själva inte tror att de bär på något värt att berätta.

11 mars 2019 21:00

I julas skrev jag ett inlägg på sociala medier där jag sökte människor som hade flyttat till Finspång. Utav vilken anledning, ålder, kön, etnicitet eller yrke spelade ingen som helst roll. Jag fick mängder av svar, av vilka jag hunnit kontakta knappt en tredjedel, och flera utav dem innehöll bara en mening "Jag har flyttat till Finspång, jag kan vara med i din serie".

Hade jag velat göra det enkelt för mig så hade jag sorterat bort de mejlen direkt. Ratat dem eftersom de inte gav mig mer bakgrundsinformation och för att jag därför inte visste om det fanns en historia värd att berätta. Men att ha det synsättet på människors liv är också en stor och gigantisk lögn. Historier finns hos varenda en. Oavsett om du har rest jorden runt, bor i en tvåa på Kapellvägen eller är så mycket lagom och mittemellan att Medelsvensson ter sig som en extremist.

Som journalist är det också väldigt riskabelt att åka och träffa mejlaren bakom ett sådant kort mejl. Inte för att jag misstänker mina mejlare för att vara seriemördare utan snarare för att vi inte riktigt vågar spela med vår tid. Varje dag innehåller ett antal deadlines som måste mötas eftersom det annars inte skulle bli någon tidning till dagen efter.

Men senaste veckorna har jag valt att faktiskt möta människorna bakom mejlen – och det har blivit guld.

Jag har mött Tony som bland de första sakerna han sa var "det här är kanske bara en intressant historia om man känner mig". Sedan berättade han om ett jobb som dränerade honom på energi och valet att lämna allt för kärleken som fanns i Finspång.

Jag har mött Helena som inte visste exakt varför hon var intressant men vars berättelse låg i hennes älskade hus som hon tydligt förklarade var en plats som hon aldrig skulle lämna.

Jag har mött Ann-Britt som först skickade mejlet lite på skämt men som sedan berättade om hur hon i Finspång fann en ort som hon blev förälskad i och som hon nu är ambassadör för.

Det finns inga människor utan bra historier. De ser visserligen olika ut men alla bär på saker som är värda att berätta. Och när jag får förtroendet att förvalta dessa människors minnen och ord – då skattar jag mig lycklig.

Fotnot: Vill du berätta något? Händer det något speciellt i Finspång eller har du ett tips om något annat? Hör gärna av dig till mig på ida.larsson@ostmedia.se eller finspong@ostmedia.se.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson

Ämnen du kan följa