Att utbildningen upplevs som krävande kan, enligt en rapport som Högskoleverket (HSV) nyligen lagt fram, bero på flera olika saker.
En av de saker som lyfts fram i rapporten är att så många som 70 procent av studenterna arbetade vid sidan av studierna. Annat som kan vara avgörande för denna känsla är att studier på distans kräver stor självdisciplin. Men det är även så att många av dem som pluggar på distans har studerat tidigare vilket kan göra att ambitionsnivån är hög, exempelvis i grupparbeten.
Få och blandade svar
Studien omfattade 817 lärarstudenter som genomfört sin utbildning på distans. Svaren på hur väl utbildningen fungerar är blandade och för få för att man skall kunna få en tydlig bild över hur väl utbildning på distans fungerar - eller inte fungerar.
Men något kan urskiljas: studierna upplevs som krävande och stelbenta. En del upplever att de har alltför få val och möjligheter att kunna utforma sin utbildning som de själva vill.
Krävande eller?
I utbildningen ingår ett basblock, så kallade allmänna utbildningsområden. Detta block av kurser läser alla och det ser likadant ut oavsett var man pluggar och på vilken nivå man kommer att undervisa i framtiden. Man läser också ett block med ämnesspecifika kurser och så ingår även en obligatorisk praktikperiod, även kallat för verksamhetsförlagd utbildning.
En sak som av vissa kommenterats i mindre positiva ordalag är basblocket. Man upplever bland annat att det passar illa för dem som kommer att bli gymnasielärare:
Jag vill ju inte ta studiemedel för att bolla med ballonger och leka lekar etc, löd en kommentar från en blivande gymnasielärare.
Många ansåg man att det var mycket positivt att på ett naturligt sätt få in den nya tekniken i sitt kunnande på ett bra sätt. Att man helt enkelt lärde sig hur nätet och olika tekniska hjälpmedel rent praktiskt kan användas i undervisning. Praktiken uppfattas också den som mycket givande.
Kort sagt, distansutbildningen har fler fördelar än att man inte måste bo på samma ort som det finns ett universitet - men det finns också bitar som kan behöva slipas till.
Fakta
2108 enkäter skickades ut till följande lärosäten
Högskolan i Dalarna
Högskolan i Gävle
Göteborgs universitet
Högskolan i Kalmar
Karlstads universitet
Linköpings universitet
Luleå tekniska universitet
Malmö högskola
Mittuniversitet
Umeå universitet
Växjö universitet