Grilla säkert i sommar – se över regulatorn

Grillsäsongen är i full gång, men nu går branschorganisationen Energigas Sverige ut och varnar för att det säljs tryckregulatorer som inte är anpassade för den gasol som finns att köpa i Sverige.

För en säker grillupplevelse uppmanar Energigas Sverige alla som använder gasolgrillar att kontrollera tryckregulatorn. Arkivbild.

För en säker grillupplevelse uppmanar Energigas Sverige alla som använder gasolgrillar att kontrollera tryckregulatorn. Arkivbild.

Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Säkerhet2024-06-13 20:33

Det finns två olika typer av regulatorer på den svenska marknaden som båda är godkända enligt gällande EU-regelverk. Det är dock bara en av dem som är anpassad för den typ av gasol, propan, som säljs i Sverige.

– Det är viktigt att kontrollera etiketten på sin regulator där det ska framgå att den är konstruerad för ett maximalt tryck av 16 bar, säger Mattias Hanson, chef för avdelningen säkerhet och teknik på Energigas Sverige.

Riskerar spricka

Om etiketten visar ett maxtryck på 7,5 bar är regulatorn avsedd för butangas och får inte användas med den gasol som säljs i Sverige eftersom den den riskerar att spricka och det finns risk för brand.

– Butangas är vanligare i södra Europa som har ett varmare klimat. Vi har inte butan i våra flaskor för när temperaturen är för kall kommer det helt enkelt inte ut någon gasol, säger Mattias Hanson.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Energigas Sverige har uppmanat svenska återförsäljare att sluta sälja regulatorer för butangas.

– Det går inte att på laglig väg förbjuda den här försäljningen eftersom det är en CE-märkt produkt – dock för en typ av gas som inte går att köpa i Sverige. Därför uppmanar vi nu allmänheten att kontrollera tryckregulatorerna i exempelvis båtar, husvagnar och grillar, säger Mattias Hanson.

Mörkertal

Vid minst två tillfällen har det bekräftats att regulatorer konstruerade för butan spruckit eftersom trycket överstigit vad de klarar av.

– Men vi har anledning att tro att det finns ett mörkertal eftersom många incidenter inte har utretts fullständigt, säger Mattias Hanson.

Fakta: Grilla säkert med gas

Förvara alltid gasolflaskan stående. Då fungerar säkerhetsventilen.

Skydda gasolflaskan för hög värme. Förvara den aldrig under grillen vid grillning eller på inglasade balkonger där temperaturen kan bli upp mot 65 grader.

Kontrollera att slangen inte är för gammal. Om det uppstår sprickor i slangen när den böjs ska den bytas ut. Lämpligt intervall för byte är tre till fem år.

Kontrollera att gummipackningen på regulatorn sitter fast ordentligt vid byte av gasolflaska och att slangar och anslutningar inte läcker. Läckagetest kan göras genom att pensla tvållösning, eller särskild läckspray på kopplingar, ventiler, skarvar och slangar. Uppstår det bubblor behöver läckaget åtgärdas.

Stäng alltid ventilen. När grillen inte används ska ventilen vara stängd.

Källa: Energigas Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!