– Vi har sett ett antal misstänkta sabotage mot undervattensinfrastruktur. Det är otroligt viktigt att vi kan gå till botten med de förundersökningarna och utreda vad som faktiskt har hänt och vem som ligger bakom, säger hon till TT.
Malmer Stenergard konstaterar att det säkerhetspolitiska läget är mycket allvarligt.
– Det märker vi ju också runt Östersjön. Vi har därför en ökad vaksamhet och är hela tiden på tårna.
Daglig kontakt
Maria Malmer Stenergard säger att hon står i daglig kontakt med sina ministerkollegor i Finland och Estland, och att även myndigheter som polis, åklagare och kustbevakning i de respektive länderna har ett nära samarbete.
– Vi delar information för att vi ska kunna jobba så effektivt som möjligt. Det här är en utveckling som måste fortsätta eftersom det är ett området som är så utsatt, säger hon.
Natos generalsekreterare Mark Rutte meddelade under dagen att Nato utökar sin militära närvaro i Östersjön efter upprepade misstänkta sabotage mot undervattenskablar.
Kommer Sverige att bidra på något sätt?
– Det har inte kommit någon förfrågan ännu, men i så fall kommer det sannolikt att handla om att bidra inom Natos marina styrkor. Där har vi möjlighet att agera från svensk sida, säger Maria Malmer Stenergard.
Kristersson: Sverige redo
Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på X att "Sverige är redo att hjälpa till".
"Haft kontakt med Finlands president Alexander Stubb och Natos generalsekreterare Mark Rutte. Sverige står redo att hjälpa till", skriver Kristersson.
Han skriver vidare att det är bra att Nato stärker sin militära närvaro i Östersjön.
"Efter senaste tidens händelser med fartyg som misstänks ha skadat och kapat undervattenskablar, behöver vi stärka säkerheten av våra nordiska och baltiska länder. Även den svenska kustbevakningen stärker nu sin sjöövervakning för att bidra i det arbetet".