Vinterdäcksdags igen
Knappt är sommaren över så är det dags för vinter eller i alla fall för vinterdäck. Och om du vill ha dem på i tid kan det vara klokt att boka tid hos en verkstad snarast eftersom de flesta tänker på samma sätt som du.
Visst, den händige kan mycket väl göra jobbet själv, men många väljer ändå att låta en verkstad ta över. Ofta låter man samtidigt genomföra en service eller reparation. Så köerna till verkstäderna blir ofta långa i däckbytartider. Så därför är det snart, mycket snart, dags att boka i en tid.
Valet och kvalet
Hur ska man då välja däck? Godkända vinterdäck är märkta M+S, MS, M.S,
M&S, MS eller Mud and Snow. Dubbat eller odubbat? Smaken är olika, precis som rekommendationerna runt det valet. Precis som det där med vilket märke man ska välja. Det bästa är att fråga sin verkstad eller kolla olika däcktester och sen göra en bedömning av vad plånboken tycker att vinterdäck får kosta. Och hur länge håller ett vinterdäck? Även den frågan är komplex och en bedömning måste göras från fall till fall. Livslängden avgörs av en mängd faktorer. Bland annat spelar däcktypen in, om det är dubbat eller inte, hur det förvarats, märke och på vilket väglag däcket är använt på. Mönsterdjupet skall dock alltid vara som minst tre millimeter.
Sommardäcken för hårda
Från den första oktober är det tillåtet att ha de dubbade vinterdäcken på och från första december är det krav på vinterdäck, dubbade eller odubbade, om vinterväglag råder vill säga. Definitionen av vinterväglag är att det finns snö, is, snömodd eller frost på vägbanan - eller i närheten av vägbanan. Och vem avgör då om det är vinterväglag? Jo, trafikpolisen eller i allra värsta fall - domstolen.
Det finns en poäng med vinterdäck även innan snön kommer. Sommardäck har en annan typ av gummiblandning som gör att de blir för hårda och får ett sämre grepp om vägbanan när det blir kallt. Därför är det bra att ha vinterdäcken på redan när temperaturen närmar sig nollan.
Ta det extra lugnt i vintertrafiken, låt resan ta den tid som krävs
Fakta. vinterdäck
* Det är tillåtet att använda dubbdäck mellan den 1 oktober - 30 april.
* Det är krav på vinterdäck 1 december ? 31 mars om det är vinterväglag.
* Undantag finns: vid provkörning, om bilen är 30 år eller äldre, om bilen är utlandsregistrerat eller om färden påbörjas eller avslutas i utlandet m.m.
* Det är förbjudet att använda dubbdäck under tiden 1 maj - 30 september om det inte råder eller kan tänkas bli vinterväglag.
* Om bilen har dubbdäck måste släpet ha det.
* Man får inte blanda både dubbade och odubbade däck på bilen vid vinterväglag.
* Odubbade vinterdäck får användas året om.
Källa: Vägverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!