– De första fyra månaderna spydde jag minst tio gånger per dag. Så fort jag vaknade, så fort jag försökte äta något, säger Josefin som drabbades av den extrema formen av illamående under sin graviditet för snart fyra år sedan.
– Jag kunde inte ens dricka vatten.
Väldigt många kvinnor mår illa under graviditeten, ett illamående som ofta går över innan vecka 20. Men för de omkring 4 000 kvinnor i Sverige som drabbas av hyperemesis gravidarum (HG) kan situationen blir riktigt allvarlig. De kan behöva läggas in på sjukhus för att inte få vätske- och näringsbrist.
"Blev värre"
Så var fallet för Josefin som började må illa ganska snabbt efter det att hon fått veta att hon var gravid med sitt första barn. När hon var i vecka 15 mer eller mindre ramlade hon in hos barnmorskan som såg att hon behövde hjälp.
– Alla hade sagt att det snart skulle gå över men det blev bara värre. Jag var som i ett vakuum och kunde inte göra någonting, jag bara kräktes, säger hon till TT.
Efter några vändor i vården fick hon till slut komma till en specialistmottagning i vecka 15. Då fick hon regelbundet dropp med vätska och näring och behandling med olika typ av läkemedel mot illamående. Men det var inte förrän sonen föddes som illamåendet och kräkningarna upphörde.
Hormon spökar
Varför vissa som Josefin drabbas av så kraftigt illamående eller kräkningar har varit okänt. Men nu har forskare upptäckt att hormonet GDF15, som produceras av moderkakan, verkar ligga bakom tillståndet. Det proteinet binder till mammans hjärna och verkar kunna leda till illamående och kräkningar.
I en studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature, har forskarna sett att kvinnor som exponeras för GDF15 innan graviditeten inte reagerar lika starkt på det.
– Det här är väldigt spännande nyheter. Det här är ett ganska outforskat område och kvinnorna som drabbas upplever ofta att de blir ignorerade av vården, säger Marie-Therese Vinnars, specialistläkare i obstetrik och gynekologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Hon forskar själv om HG och berättar att det extrema illamåendet ofta blandas ihop med vanligt graviditetsillamående.
– Men det är något helt annat. En del kvinnor väljer att avsluta sin graviditet trots att den är önskad eftersom det är så tufft. Många som har upplevt det väljer att inte skaffa flera barn.
Hopp om behandling
Forskarna såg också att hur man drabbas verkar bero på en kombination av hur mycket av hormonet som produceras under graviditeten och i vilken utsträckning kvinnan har varit utsatt för det innan.
Genom att låta kvinnorna exponeras tidigare för GDF15 menar forskarna att det kan dämpa symtomen som kan uppstå vid extremt graviditetsillamående.
För Josefin var upplevelsen så tuff att hon tvekar inför att bli gravid igen. Hon önskar att vården hade varit mer sammanhållen och tidigare förstått att hon inte bara hade ett vanligt graviditetsmående.
– Nu var det mer "hoppsan, vad gör vi nu". Det var ingen som tog ett helhetsgrepp och presenterade en plan för vilka alternativ det finns för den som drabbas av hyperemesis.