I början av förra veckan fick räddningstjänsten rycka ut på flera olika bränder i Finspångs kommun. Under måndagen brann det återigen, med kraftig rökutveckling som följd, i norra delarna av Finspångs kommun.
Denna gång var det en frivillig brand i form av en planerad naturvårdsbränning i Fisklösemossens naturreservat utanför Igelfors och Regna.
– Det brinner för lite i skogarna när man ser på det ur ett längre perspektiv. Det här är en väldigt tacksam naturvårdsmetod, säger Mikael Burgman, reservatförvaltare från länsstyrelsen.
Vid lunchtid på måndagen började bränningen av det fem hektar stora området som består av fyra myrholmar.
– Vi bränner väldigt försiktigt, mot vinden. Vi har ett bränningsteam som sköter allt, det är fina förutsättningar för eldning, det blåser inte så mycket, säger Mikael Burgman.
För 53:e gången var Johan Falck bränningsledare för ett liknande uppdrag.
– Det har aldrig hänt någon katastrof hittills. Det viktigaste att tänka på är förberedelserna, att säkra gränser och se till att väderprognosen ser bra ut, med stabila vindar, som inte är för kraftiga, säger Johan Falck.
Bränningen utfördes fram till måndagskvällen och efterbevakningen pågår tills den sista rökhärden slocknat plus några dagar efteråt.
– Många växter och djur gynnas av bränder. Det ger omedelbara effekter, insekter dyker upp direkt, som sotsvarta praktbaggar, medan det kan ta lite längre tid för växterna, säger Mikael Burgman.
Naturvårdsbränning sker vanligtvis när det är mycket torrt i markerna för att branden ska få önskat resultat. Röklukten brukar kännas i flera dagar.
– Det ligger och pyr i många dagar och kan påverka omgivningen. Detta område ligger en bit från samhällen, men lokala gårdar kan känna av röken. När vi gör bränningar och röken sprider sig till stora städer kan det bli ett jäkla liv med många larmsamtal om skogsbrand.
Säkerheten är mycket viktig. Bränningen genomförs av en bränningsentreprenör och inhyrda entreprenörer för eftersläckning. Allt sker i samarbete med räddningstjänst, polis, kustbevakning, SOS Alarm och skogsbrandflyg.
– Vi gör det här i samarbete med svenska kyrkan som äger marken. Efterbevakningen sköts av svenska kyrkans representanter. De är på plats i området ungefär en vecka efter bränningen för att kontrollera så att det inte blossar upp någon brand, säger Mikael Burgman.