Pillan bytte pist mot papper, hotell och Axel, 1 år

För några år sedan var Pernilla Wiberg en av Sveriges hetaste idrottare. Nu har hon sadlat om till mamma och affärskvinna.

En talade bild om Pernilla Wiberg vardag. På bordet ligger hennes almanacka som är fulbokad sex månader framåt. Till vänster som den står en baby-watch
som håller ett vakande öga på sonen Axel som sover middag på ett av hotellrummen. Då passar Pernilla på att arbete lite vid datorn.
Foto: FREDRIK JONSON

En talade bild om Pernilla Wiberg vardag. På bordet ligger hennes almanacka som är fulbokad sex månader framåt. Till vänster som den står en baby-watch som håller ett vakande öga på sonen Axel som sover middag på ett av hotellrummen. Då passar Pernilla på att arbete lite vid datorn. Foto: FREDRIK JONSON

Foto:

Idre2005-04-30 04:00
En solig eftermiddag träffar vi Pernilla Wiberg på hennes hotell i Idre. Hon kommer ner en kvart före utsatt tid och vi sätter oss nära den öppna spisen som finns i lobbyn.
Hon är iklädd jeans och en rosa stickad tröja och ser nästan oförskämt pigg och välmående ut när hos slår sig ned.
När Pernilla Wiberg valde att lägga av med skidåkningen hade hon precis avslutat sitt fjärde olympiska spel, OS i amerikanska Salt Lake City. Kanske kände hon att det var dags att sluta när hon var på topp.
- Det är många utomstående, som kanske aldrig har hållt på med elitidrott, som tror det. Det har egentligen ingen betydelse utan det viktiga är att man lägger av när man själv är mogen för det.
- Man ska tävla så länge man tycker att det är kul. Sedan om man kommer på 14:e plats eller vinner spelar ingen roll.
När Pernilla Wiberg väl tog beslutet att lägga av visste hon att hon skulle kunna klara sig utan att behöva tävla.
- I och med att jag har haft så pass bra resultat som jag haft genom åren så hade jag gjort mig ett namn.
Beslutet låg alltså på ett annat plan.
- 32 år, lagom ålder att lägga av, det var mer så jag såg det. Dessutom hade jag nått alla de mål som jag från början hade med min skidåkning, mer än väl. Så jag hade helt enkelt inget mer att bevisa.
En av fördelarna med att inte längre vara aktiv är att få sova i sin egen säng. När Pernilla Wiberg tävlade i Världscupen i utförsåkning bodde hon mer eller mindre på hotell.
- Jag räknar med att jag låg på cirka 200 resdagar per år, det är till och med mer än många som är resande försäljare.
- Det blir lite av en livsstil att ha det så.
Men arbetet inom den olympiska kommittén gör att hon fortfarande reser en hel del och får på så sätt sitt resebehov stillat.

Knäna smärtar ännu
När Pernilla Wiberg var aktiv drogs hon med en hel del skador, framförallt knäna tog mycket stryk. Men det var inget som hon vägde in när hon tog beslutet att lägga av.
- Hade jag däremot frågat min läkare hade han nog velat att jag skulle sluta ännu tidigare.
Till vardags känner hon inte av sina skador något nämnvärt. Men när hon belastar sina knän, vid till exempel skidåkning, så gör de sig påminda.
Sex dagar i veckan tränade Pernilla under sin aktiva tid. Nu blir det betydligt lugnare även om det ibland blir träning nästan varje dag.
- Det som styr lite är vart jag befinner mig. Löpning, styrketräning och längdåkning brukar det bli. Att sluta träna är omöjligt för mig.

Tävlingsinstinkten saknades
Suget efter skidåkning på hög nivå infinner sig ibland. Senast det hände var när Pernilla Wiberg arbetade som expertkommentator vid alpina VM i Bormio.
- När jag besiktade störtloppsbanan fick jag känsla för att åka banan bara för att den såg så otroligt mysig ut. Inte för själva tävlandet skull utan mer för att han en hel backe för sig själv och ta i ordentligt. Men tävlingshetsen och att åka för att vinna fanns inte - det kan jag med gott samvete säga att jag har bakom mig.
När Pernilla aviserade att hon tänkte lägga av fick hon en förfrågan om hon kunde tänka sig att arbeta för den Internationella Olympiska Kommittén, IOK.
Under OS i Salt Lake City fick alla aktiva idrottare rösta på vilka de ville ha med i de aktivas kommitté.
- Där fick jag mest röster bland ett tiotal kandidater och det var väldigt hedervärt.
Arbetet med IOK är mycket krävande, kanske mer krävande än vad Pernilla Wiberg hade anat.
Hade jag vetat då hur mycket tid IOK-arbetet tar så kanske jag tackat nej. 25 procent av min arbetstid lägger jag på detta och det är helt ideellt.
- Många känner inte till det och de flesta aktiva har nog förutfattade meningar om IOK, men i takt med att man tar in fler aktiva så har man möjlighet att få ut budskapet att inom IOK jobbar man frivilligt.
- Till och med presidenten i IOK arbetar utan lön, säger Pernilla.

OS-pengarna kommer idrotten till godo
De olympiska spelen omsätter numera enorma belopp och många har fördomar att det allra längst upp sitter IOK-pampar och tjänar grova pengar.
Hon berättar att 95 procent av pengarna går tillbaka ut till idrotten genom först internationella förbund och så vidare till de nationella förbunden. Folk i allmänhet kanske inte känner till det och där har de aktiva inom IOK ett viktigt budskap att föra ut. För Pernilla är även arbetet inom IOK ett mycket bra tillfälle ett knyta viktiga kontakter.
- Man lär sig otroligt mycket. Där träffar man folk från hela världen och från olika kulturer.
Inför OS 2010 satt Pernilla med i den utvärderingskommitté som granskade de städer som sökt OS. Under år 2003 besökte hon de olika kandidaterna och tittade på deras upplägg av spelen.

Lillehammer favoriten
I och med att Pernilla har deltagit på fyra OS så vet hon både vad som kan vara bra och dåligt på ett evenemang av den här storleken.
- Vi tittar på en mängd olika saker, allt från transporter till kultur granskas.
- Av de OS jag deltagit i var Lillehammer klart bäst. Där fanns allt tätt inpå och alla aktiva bodd i samma OS-by. Sämst var Salt Lake City där allt istället var utspritt och då tappade man den olympiska känslan och samhörigheten med de andra aktiva.
Slutligen är det de 117 medlemarna som avgör genom röstning vart de olika olympiska spelen ska avhållas.
Tror du att de lyssnar på åsikterna från utvärderingskommittén?
- Ja, mer än vad vi kanske tror faktiskt. Presidenten i IOK, Jacques Rogge, säger hela tiden att han är väldigt glad när han får kommentarer från vår kommitté.
Utöver arbetet med IOK så lägger Pernilla mycket tid och stort engagemang på Idre Fjäll. Där hon delägare i ett nybyggt hotell med namnet "Pernilla Wiberg Hotel". Ett hotell som är byggt i klassisk alpstil och som ligger strategiskt placerat i direkt anslutning till en av Idre Fjälls pister.
- Just placeringen av hotellet kändes viktigt för mig när vi projekterade bygget. Först ville man bygga hotellet uppe vid centrum, nära affärer, restauranger och reception. Men jag hävdade att det måste ligga så att det finns en pist precis utanför dörren.
Så blev det.
Med sina 200 resdagar per år vet Pernilla vad som är bra och vad som är dåligt på ett hotell. Detta omsatte hon när hotellet byggdes. Bara en så enkel sak som att få skid- och pjäxförvaringen att fungera bra är viktigt om hotellgästerna ska få ett positivt intryck.
- Jag ville bland annat att man byggde ett rum som man kom in i direkt från backen, inte via lobbyn. I det rummet finns pjäxhängare med värme och ställ för skidorna.
Efter att ha hängt av sig grejorna kan man gå på strumporna till sitt rum. För gästerna blir det bekvämt och från hotellets sida slipper man alla som klampar runt i stora skidpjäxor.
Inredningen på Pernilla Wiberg Hotell går i nordisk anda och har mycket trä och ljusa färger.
- Även en liten touche av österrikisk stil är det många som säger. Det är där vi ville hamna, få till ett mysigt hotell.

Åker skidor med gästerna
I och med att Monaco numera är Pernillas hemvist så är hon bara på hotellet cirka fyra fem gånger per säsong. Inte bara för att medverka i ledningsmöten och planera hotellverksamheten, utan även för att åka skidor med hotellets gäster.
Ett tydligt tecken på att Pernilla numera är mer av en affärskvinna istället för elitidrottare är att hon inte längre har någon manager. Istället sköter hon det mesta helt och hållet själv.
De stora sponsorer som hon hade under sin aktiva tid har hon i stort sett kvar. För Pernilla är det viktigt att arbeta långsiktigt och att sponsorerna har rätt produkter som hon kan stå för.
- Jag skulle till exempel inte kunna göra reklam för ett spritmärke.

Går att kombinera barn och arbete
En annan stor omställning i livet var när Pernilla och hennes Bödvar blev föräldrar till lille Axel i augusti 2003.
- Men omställningen blev inte så
1970-talets mitt: Lär sig åka i Yxbacken i Åby och i fjällen.
1980-talet: Dominerar i ungdoms­tävlingar i Yxbacken och nationellt.
1990: Trea i Åres världscuptävling den 18 mars.
1991: Första världscupsegern den 7 januari. VM-guld i storslalom. Svenska Dagbladets bragdmedalj.
1992: OS-guld i storslalom.
1993: Första stora knäskadan.
1994: OS-guld i kombination, tvåa totalt i världscupen. Ny knäskada. Första världscupvinsten i super-G.
1995: Första världscupsegern i kombination.
1996: VM-guld i kombination och slalom.
1997: VM-brons i störtlopp, totalseger i världscupen. Första världscupsegern i störtlopp. Ny knäskada.
1998: OS-silver i störtlopp.
1999: VM-guld i kombination och VM-silver i slalom, som synes på bilden ovan. Året innehöll också en knäskada.
2000: Skadad nästan hela säsongen.
2001: Åker mest Super G och störtlopp. Flera topp fem-placeringar.
2002: Avslutade sin karriär med
en FIS-tävling i Lindvallen. Till publikens jubel åkte hon i Sverigedräkt.
Totalt blev det 24 världscupsegrar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om