Holmen spelar upp sin historia

Holmen firar 400 år med att sätta upp ett nyskrivet historiskt spel i Värmekyrkan.

9 maj 2009 00:22
Det är dukat för middag i Värmekyrkan men det visar sig att den skara upphovsmän och en kvinna som tillkallat pressen tänker servera något helt annat.

 

- Jag fick ett rent konkret uppdrag, att skriva en pjäs om Holmens historia och det har jag gjort, säger teaterproducenten Göran Sarring.

 

På en timme hinner han inte med allting utan koncentrerar sig på åren 1609-1750.

 

 

Då får man med grundandet av det vapenfaktori som startades av Louis De Geer och Willem de Besche, de första pappersmakarna bröderna Hemeryck, ryssarna som brände staden och vandaliserade bruket och återuppbyggandet av den sedermera blomstrande textil- och pappersindustrin symboliserat av det Norrköpingsgula Holmentornet.

 

- Och det gladde mig särskilt att Anders sa att det skulle vara folkligt och gratis, säger han.

 

 

Anders är Anders Lyngenberg, mångårig informationschef på Holmen och numera ansvarig för jubileet. Spelet är bara en av flera aktiviteter under året.

 

- Vi vill presentera Holmen och informera om dess historia. Många nya Norrköpingsbor känner kanske inte till den, säger Anders Lyngenberg.

 

Göran Sarring jämför sitt spel med ett arbetarspel men utan det politiska budskapet.

 

- Louis De Geer var ingen rövarkapitalist utan en kapitalist som var en samhällsbyggare, menar han.

 

Riskkapitalisten De Geer kommer att gestaltas av Willy Boholm från Östgötateatern och Johan Fellenius samt rutinerade amatörer från Kvartersteatern kommer att spela både kollektiva och individuella roller.

 

Malin Andersson, även hon från Kvartersteatern, håller i regin.

 

- Jag har arbetat med alla förut så jag vet att de är engagerade, säger hon.

 

 

Konstnären Staffan Redin har anlitats för att göra scenografi och visar en del av sina skisser för de projektioner som kommer vägleda åskådarna i tid och rum under det timslånga spelet.

 

- Jag tror det gäller att vara tydlig. Det blir en blandning av animationer, abstrakta bilder och tydliga sceniska rum säger han.

 

Musik och sång ska också hinnas med.

 

- Jag har engagerat en brasskvintett och i går hade jag audition för en barnkör. Det blir både ett musikalnummer och rap, något anakronistiskt, avslöjar Göran Sarring.

 

 

Premiär blir det under kommunens Augustifest. Spelet om Holmen kommer att framföras den 20-23 augusti för en förmodat fullsatt Värmekyrka.

 

- Vi får hitta på nåt bra sätt att dela ut biljetterna, säger Anders Lyngenberg.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!