Pilotprojektet IORS - Innovativ och Rationell Sophantering i Skärgård - testas nu för första gången, vilket görs på Harstena i Gryts skärgård. En stor anläggning med syfte att modernisera och miljöanpassa sophanteringen på öar utan fast vägförbindelse samt att i god tid möta det lagkrav man vet kommer nästa år om källsortering av sopor även för boende på öar.
Total kostnad är 2 014 000 där Leader Kustlandet täcker det mesta och 700 000 är kommunal medfinansiering där Valdemarsvik står för huvuddelen 600 000.
Stationen är placerad på en särskild flytbrygga i anslutning till gästbryggan på Harstena och kan nås från både land och vatten.
– Sommartid kan det vara upp emot runt 1000 personer under en dag på Harstena och veckorna i juli blir det sju ton sopor per vecka, säger Emil Selse, projektledare, Valdemarsviks kommun.
– Vår lösning är tänkt att klara minst en vecka mellan tömning under högsäsong. På vintern kommer det inte fyllas på lika frekvent, så då sker tömning väldigt sällan. Men båtfolk och folk från andra öar är också välkomna att lägga avfallet här.
Valdemarsviks kommun har drivit frågan under våren tillsammans med Söderköpings och Västerviks kommuner, samt en rad privata företag som partners, då olika möjligheter diskuterats. Lösningen blev en 16 gånger 6 meter stor flytbrygga i betong, med tillräckligt utrymme i mitten för att kunna hantera en stor mängd sopor sorterat i glas, plast, papper, metall, tidningar och hushållsavfall med grön påse.
Tekniskt sett bygger det nya systemet på så kallade moloker med ett slags säckar som samlar upp soporna i stora hålrum under betongbryggan. Att säckarna ligger torrt under havsnivån skapar en gynnsam temperatur för att förhindra dålig lukt.
Det är Västerviksföretaget Aqua Floating Group som tagit fram flytbryggan i nära kontakt med San Sac och andra företag för att hitta en lösning som kan fungera.
– En stor utmaning var att hitta ett system som klarade logistiken att utan manuella lyft kunna förflytta uppsorterade sopor från en ö via båt in till land där normal hantering tar vid, säger Emil Selse.
– Systemet kräver en helt annan storlek på sophämtningsbåtar än vad som kommer in till bryggor i vår skärgård. För att klara detta används nu ett företag, Royal Marine i Västervik, som normalt syr segel, till att här sy de speciella säckar som klarar detta. Stationen kan sedan tömmas med hjälp av en båt med kran som lyfter upp säckarna.
– Den redan befintliga sopstationen på ön tar hand om glas och restavfall men innebär manuella lyft och låg återvinningsgrad, säger Emil Selse vidare.
– Att lyfta över sju ton manuellt, säck för säck, är ett problem i sig, men det är inte ovanligt att också hitta vassa föremål som knivar och annat i säckarna, vilket så klart kan vara ett stort arbetsmiljöproblem vid hämtning, vilket man nu slipper..
I början kommer dock stationen att få begränsad funktion för att säkerställa lösningen successivt. När projekttiden går ut 2021 får stationen bli kvar på Harstena om allt fungerar som tänkt.
Förhoppningen är att inte bara grannkommunerna utan också andra öar runt Östersjön vill satsa på en sådan här anläggning.
– Intresset är stort från flera håll. Den lösning vi tar fram går att skala upp och ner för att passa behoven, säger Emil Selse.