Här är allt från valnatten

Kvartetten backar, men tänker trots det fortsätta att styra Norrköping. Men i Finspång, Söderköping och Valdemarsvik blev det ännu större politiska förändringar under valnatten.

10 september 2018 06:30

I Norrköping drog rösträkningen ut på tiden och först framåt 01-tiden på natten mot måndagen kunde kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) lämna beskedet: Den styrande Kvartetten (S+C+L+KD) tänker försöka sitta kvar vid makten.

"Även om vi tappar den egna majoriteten är Kvartetten fortfarande den största politiska kraften i Norrköping", sade han på Socialdemokraternas valvaka.

Främsta utmanaren Sophia Jarl (M) ifrågasätter dock hur man ska styra kommunen: "Det är fortfarande inte givet hur det kommer att se ut", säger hon.

En av de stora vinnarna var annars Sverigedemokraterna, som nu ser fram emot ett rejält ökat inflytande i kommunpolitiken.

Ytterligare en vinnare var Vänsterpartiet, som i Norrköping gjorde en ännu starkare insats än i riket och vann två nya mandat i fullmäktige.

Rena glädjescener utbröt också hos Kristdemokraterna som – med viss draghjälp av sin partiledare – gjorde ett starkt valresultat.

Lättnad och glada tongångar dominerade även hos Centern: "Det har inte varit så här positivt sedan Fälldins tid", säger kommunalrådet Karin Jonsson.

Stämningen hos Liberalerna var mer dämpad, men lyftes samtidigt av stoltheten att man (troligtvis) har fått en egen riksdagsledamot.

För Miljöpartiet blev valnatten däremot en riktig nagelbitare, men slutade lyckligt då partiet med knapp marginal höll sig kvar i fullmäktige.

Det gjorde däremot inte Feministiskt Initiativ, som blev av med sitt enda mandat och nu får lämna kommunfullmäktige.

En annan stor förlorare var Socialdemokraterna i Finspång – som tappade stort och nu tvingas leta efter nya samarbetspartners för att nå en majoritet. "Det känns oerhört tungt", sade Ulrika Jeansson.

Och vissa använde ännu större ord om utvecklingen: "Det är en revolution i sig", skriver ledarskribenten Hans Stigsson.

Stor vinnare i Finspångs kommun blev i stället Sverigedemokraterna – som fördubblades och blev nästa största parti.

Alla Finspångsbor fick dock inte möjligheten att rösta på söndagen. När Anna Osicka Anderstedt kom till vallokalen på en lokal skola blev hon nekad att lämna sina valsedlar. Du har redan röstat, hävdade personalen bestämt.

Socialdemokraterna hade det under söndagen tufft på flera håll, bland annat i Söderköping – där partiet krympte rejält. Samtidigt gjorde Centern ett succéval och bäddade för maktskifte tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna. "Nu hoppas vi på Moderaterna i Söderköping, de är vårt förstahandsval att samarbeta med", säger Peter Karlström (C).

"Valresultatet är ett uppenbart underkännande av den majoritetsbildning som har styrt Söderköping under den senaste mandatperioden", skriver vår ledarskribent Edvard Hollertz om omvälvningen.

Även i Valdemarsvik skedde stora omritningar av den politiska kartan. ”Planen är att få till en majoritet och ta över kommunalrådsposten”, sade Anna Nilsson (M) efter söndagens stora valframgång.

"Väljarna har klart och tydligt röstat för regimskifte", kommenterar ledarredaktionens Hans Stigsson, efter att rösträkningen i skärgårdskommunen hade avslutats under natten mot måndagen.

Även i valet till regionfullmäktige gjorde Socialdemokraterna en svag insats. "Vi visste att vi skulle tappa", konstaterade Kaisa Karro (S) efter att resultaten började trilla in framåt småtimmarna.

Ökade gjorde i stället Vänsterpartiet – som trots det inte var nöjda. "Vi hade hoppats på ännu mer", säger Emil Broberg (V).

"Tolkningen av valresultatet bör vara att väljarna vill ha förändring", avslutar Edvard Hollertz på ledarredaktionen den här genomgången.

Ännu mer läsning om valet kommer här på sajten under måndagen!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson