Hällristningsområdet ljussatt

Nu går det att begrunda Himmelstalunds hällristningar även nattetid. På söndagen nyinvigdes området helt i bronsåldersanda.

1 september 2008 07:37
Arkeologidagen till ära samlades ett hundratal åskådare kring hällristningarna i Himmelstalunds fritidsområde. I många år har planerna för att rusta upp och bevara området pågått. På söndagen var det dags för nyinvigning.

 

Cykel- och gångvägen som tidigare gått över hällristningarna är flyttad och för att minska slitaget på de fascinerande ristningarna, har ett trädäck i lärkträ byggts i anslutning till bronsåldersfigurerna.

 

- Det är dels för att skydda ristningarna, men också för att göra området lättillgängligt för de som sitter i rullstol, säger Ann-Charlotte Hertz, stadsantikvarie i Norrköpings kommun.

 

När kommunalrådet Stefan Arrelid (mp) välkomnat åskådarna följde en timme med showgruppen EMBLA, som avslutade sin sex veckor långa turné med dans- och teaterföreställningen Spår av Ristningar.

 

Släpljus spektakulärt
Därefter var det dags. Landshövding Björn
Eriksson tog till orda och invigde den nya ljussättningen som hädanefter möjliggör en historisk vandring även för nattugglor. Ann-Charlotte Hertz menar att installationen av släpljus är det mest spektakulära med upprustningen av området, som är ett av de största i Nordeuropa.

 

- Lamporna kommer vara tända från skymning till midnatt, med ett ljus snett uppifrån, säger hon.

 

Mycket jobb
Många engagerade ligger bakom lamporna. En är landskapsarkitekten Helena Hasselberg.

 

- Det ligger mycket jobb bakom och vi har varit ute och testat ljussättningen många gånger i mörkret, säger hon och får medhåll av ljussättaren Ulla Ridderberg.

 

- Vi är nöjda, det är jättefint.

 

Mest fascinerad av alla var kanske 7-årige Hugo Fast.

 

- Det är så roligt för man kan hitta nya som ingen annan har sett, här har jag hittat en gubbe och en spjutspets, säger han och fortsätter leta.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!