Marknadsbesökare åt 200 liter kålsoppa

Ett perfekt marknadsväder gjorde att Hällestads befolkning på drygt 300 mångdubblades till omkring 8 000 när Hell’ste Marken arrangerades på lördagen.

Marie Rengman från Ljusfallshammar svarade för kålsoppan. Behövs det lite mer salt? Martin Törnqvist litar helt på Maries omdöme.

Marie Rengman från Ljusfallshammar svarade för kålsoppan. Behövs det lite mer salt? Martin Törnqvist litar helt på Maries omdöme.

Foto: Börje Gavér

Hällestad2012-08-13 00:00

Området kring hembygdsgården fylldes direkt vid starten av människor som ville fynda bland de olika stånden.

- Vi har omkring 200 platser för mellan 110 och 120 knallar, berättade marknadsgeneralen Gösta Johansson strax före marknaden.

Där fanns som vanligt precis allt - och givetvis serverades det kålsoppa.

Marie Rengman smakade och saltade med fingertoppskänsla. NT:s reporter fick smaka en tallrik. Det blev fem spårvagnar (såna som finns i Norrköping) i betyg.

Gammal tradition
Förr var det hemvärnet som serverade, men nu är det Marknadsalliansen som gör det. 200 liter gick det åt, allt kokat dagen före och nu uppvärmt på plats.

Maries recept lyder: vitkål, buljong, kokt kött och vatten. Låt allt koka tills kålen är mjuk.

Kålsoppan är en tradition från forna tiders marknader.

Marknadsalliansen tog över 1990 och före det hade Hembygdsföreningen haft marknaden sedan 1970-talet, men det äldsta dokumenten som berättar om marknaden är från 1500-talet.

Släktforskning
- Men då hölls den i januari, berättar Gösta Johansson.

Då smakade förmodligen kålsoppan än bättre.

Musik fanns det som vanligt. The Tigers från Norrköping har varit med förr och fanns på plats även i år, med tre spelningar, i Hällestadgården och dubbla på marknadsplatsen. I kyrkan gav Mark Falsjö en orgelkonsert.

Den som ville släktforska kunde ta en tur till Församlingshemmet där Östgöta Genealogiska förening och föreningen DIS-Filbyter berättade om sin verksamhet, gav tips om släktforskning och om hur man hittar sina rötter.

Något traktor- och gräsklipparrace var det däremot inte i år. Synd tyckte grabbar i skiftande åldrar.

En riktig marknad har både kvalité och lite tingeltangel. Men i Hällestad fanns en dimension till. Den stod Finspångs högstadieskolor tillsammans med Bergska för.

Bosnienresa
Vid ett bord bemannat av bland andra Maria Lindström såldes saker till förmån för den resa nio elever från de tre skolorna ska få göra. Den här gången går turen till Bosnien. Tidigare har elever varit i bland annat Auschwitz. Detta för att de ska få en inblick i en annan verklighet än den de lever i. Åter hemma får de hålla föredrag för sina kamrater.

Korvpaus i marknadsdagen. Agnes och Elin Karmeroth från Åby har det mysigt med mormor och morfar Inger och Gösta Kronwall från Hällestad.
Korvpaus i marknadsdagen. Agnes och Elin Karmeroth från Åby har det mysigt med mormor och morfar Inger och Gösta Kronwall från Hällestad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om