Gymnasiet hamnade mitt i strömfåran

Kunskapsgymnasiet flyttade mindre än 200 meter och bytte upp sig till nyrenoverade Bomullsspinneriets 5 000 kvadratmeter.

Stora ljusinsläpp i den öppna huskroppen.

Stora ljusinsläpp i den öppna huskroppen.

Foto: Christer Andersson

Gymnasieskola2019-09-28 11:30

På fredagen klipptes det blågula bandet av rektor David Råbesjö, när de nya lokalerna invigdes. Efter talen bjöds det på prinsesstårta och rundvisning över de fyra våningarna.

De 480 eleverna har redan flyttat in i den gula byggnaden, där universitetet tidigare haft sin lärarutbildning. Bomullsspinneriet ligger i hjärtat av Industrilandskapet, omgiven av vattenfall och Värmekyrkan. Till entréplanet kommer ljuset ned från glastaken.

– Vi var trångbodda förut och tvingade att säga nej till många elever. Här finns det möjlighet att växa lite till, sa David Råbesjö.

Torbjörn Bindekrans var en av grundarna när Kunskapsskolan startades upp i Sverige 1999. Norrköping var en av de fyra första städerna. Nu sluter han cirkeln genom att hitta nya gymnasielokaler i Norrköping. Det var sista arbetsuppgiften han tog på sig som vice vd innan han gick i pension.

Det blev kortaste tänkbara flytten.

– Jag är skitstolt över det här. Det finns nog ingen annan gymnasieskola som står mitt i en strömfåra. Det är speciellt och det är min hemstad, sa Torbjörn Bindekrans.

I lokalerna finns också en egen idrottshall och ett runt bibliotek i en före detta cistern intill Strömmen.

– Det var trångt i den förra skolan. Det här känns mer som universitetet. Det är lugnare, tyckte Maja Hellgren som läser samhällsprogrammets tredje år.

Under Kulturnatten visas skolan upp för allmänheten.

Rektorn David Råbesjö klippte bandet vid invigningen.
Rektorn David Råbesjö klippte bandet vid invigningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!