Förstaårselever gör unika hantverk

Inspirerade av en utställning om bröllop har förstaårseleverna på Naturburksgymnasiets floristlinje skapat unika blomsterarrangemang. Nu finns de till beskådning på Gusums bruksmuseum.

Brudbågen var populär på bröllop på 80- och 90-talen och börjar så smått komma tillbaka. Populärt idag är också den amerikansk-inspirerade större brudbågen som paret står under.

Brudbågen var populär på bröllop på 80- och 90-talen och börjar så smått komma tillbaka. Populärt idag är också den amerikansk-inspirerade större brudbågen som paret står under.

Foto: Sarah Olsson

Gusum/Norrköping2019-06-04 20:40

"Lisa och Anders ska gifta sig. Dom har bestämt sig för 1700-talets slut som tema. När Lisa var liten fick hon ett myrtenträd i doppresent. När Lisa flyttade hemifrån fick hon med sig myrtenträdet, men hon visste inte hur man skulle sköta det så hon googlade. Lisa fick fram andra intressanta grejer: att på 1700-talets slut var det vanligt att mamman planterade ett myrtenträd när dottern hade fötts för att ha det när dottern gifte sig. Av myrtenträdet gjorde de en myrtenkrona, myrten betyder lycka."

Så inleder Wilma Tudén berättelsen till sina och Madeleine Janssons handtillverkade myrtenkronor. De är två av de förstaårselever från hantverksprogrammet med floristinriktning på Naturbruksgymnasiet i Norrköping som skapat blomsterarrangemang på temat bröllop. Idén fick de från en utställning som just nu visas på Gusums bruksmuseum. Presentationen av arbetena gjordes därför på plats och arrangemangen lämnas kvar på museet.

– De har använt sig av tekniker som inte är så vanliga idag och det är det som är tanken – att få med sig kunskap från bakåt i tiden och kunna använda den framåt, sa läraren Ulrika Iverts.

Eleverna har till exempel använt sig av blomstertråd och att "binda i hand" som är betydligt mer miljövänligt än den moderna, gröna stickmassan.

Projektet kombinerar flera ämnen: floristik, tradition och utveckling, svenska och engelska. Under några veckor har de arbetat med att göra efterforskningar, ta fram blomsterarrangemang och skapa dem. Till detta har de skrivit en berättelse som placerar skapelsen i en kontext. Floristutbildning har bedrivits på skolan sedan 1960-talet och det fanns därför många böcker för eleverna att leta uppslag i.

– Hur man skulle göra sen fick vi söka efter på nätet och fråga lärarna, berättar Tilda Forslund vars brudbukett bestående av nejlikor och brudslöja tog över en och en halvtimma att göra.

– Jag fick lite träningsvärk i armen, säger hon med ett skratt.

Utbyteselverna Naomi Heijink och Anouk Vanzawam från Holland var också med och berättade att de under sin tid på skolan har lärt sig nya tekniker för brudbuketter, men brudslöja tycker de inte om.

– Det används väldigt mycket här, men i Holland tycker vi inte om det – de luktar illa och ibland är de redan vissna. Det är bara för gamla människor, sa Naomi Heijink.

Utställningen "Att älska i nöd och lust" pågår fram till sista september. Blomsterarrangemangen är som finast de närmaste dagarna, men myrtenkronor och brudbågen kommer hålla sig länge.

En krona av myrten till bruden var populärt förr. Myrten skulle skänka lycka till brudparet och ibland sticks även idag en myrtenkvist in i brudbuketter.
En krona av myrten till bruden var populärt förr. Myrten skulle skänka lycka till brudparet och ibland sticks även idag en myrtenkvist in i brudbuketter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!