Nu är planeringen igång för fullt inför evenemanget den 31 maj och 1 juni. Det har rötter i 1990-talets början och brukar locka uppskattningsvis 1 000–1 500 besökare. Programmet bjuder på en lång rad aktiviteter, scenframträdanden, roliga tävlingar, marknadsknallar och öltält med musik och underhållning.
I år har föreningsbidragen från Valdemarsviks kommun kraftigt minskat. Men att ställa in Gusumsdagarna finns inte på agendan.
– Det är viktigt att vi gör något, att det händer något i samhället som är till för alla åldrar, säger Malin Frank, medlem i styrelsen och i kommittén för Gusumsdagarna.
Hon ser också den sociala betydelsen.
– Samhället är så digitaliserat och vi lever så individuellt idag. Det är hårda tider på många sätt och det behövs glädje och gemenskap, möjligheter att samlas och träffas, säger Malin Frank.
Evenemanget brukar också bli något av hemvändardagar för såväl yngre och äldre utflyttade. Men även många besökare från andra orter.
– Vi vill göra något roligt, men det måste samtidigt vara ekonomiskt för föreningen, säger Johan Carlström. Vi får anpassa oss, det viktiga är kanske inte att ha någon kändis på scenen, besökarna kanske lika gärna vill se sina barn eller barnbarn uppträda. Vi får också skjuta planerade investeringar framåt, som att skaffa en portabel scen istället för lastbilsflak och att köpa några nya tält.
– Men jag ser med tillförsikt framåt. Vi har fått in ett gäng kreativa människor i vår kommitté så det är många som jobbar med det här.
Johan Carlström har ingen kritik mot kommunen för minskade bidrag.
– Vi brukar få 25 000 från kommunen. Vi vet inte när vi får besked om vad det blir i år, men det påverkar inte planeringen. Vi vet att vi inte får samma summa som tidigare, men måste ha förståelse för att nedskärningar behöver göras. Vi kan inte lägga oss platt och tycka att det är pest och pina att få mindre med pengar från kommunen. Vi måste ha en verklighetsanknytning för det ekonomiska läget och att kommunen behöver bromsa, säger Johan Carlström.
– Vi är vana att jobba ideellt, men samtidigt kan vi ju alltid hoppas på mer sponsring och donationer, säger han vidare.
Det mesta under de här dagarna blir som vanligt i Gusums centrum men festkvällarna blir på Dalängen den här gången, om vädrets makter tillåter.
– Att vi flyttar dem dit beror på att vi gärna är på vår fina idrottsplats och slipper ta upp en stor yta i centrum, plus att det är mindre störande, säger Johan Carlström. Men det är inte helt spikat, vid dåligt väder kanske vi måste vara i centrum på grund av att det blir vattensjukt på Dalängen.
Kommittén brukar också utse Årets Gusumsbo som gjort något förtjänstfullt för sin hembygd. Men i år får Gusumsborna komma med förslag. En förslagslåda ska sättas upp på Ica och sedan tar kommittén beslut om vem av de föreslagna som får utmärkelsen.
Johan Carlström fick själv den ärorika titeln 2019. Han har varit ordförande ända sedan 2010 och trivs med det.
– Det är jätteroligt. Visst känner jag ibland att det kunde vara bra med mera fritid, men samtidigt ger det här så mycket roligt tillbaka, säger han.
Men innan det är dags för Gusumsdagarna blir det en annan tradition som hör våren till.
– Vi kommer också att ha Valborgsmässofirande som vanligt vid bandyplan, säger Malin Frank.