Målande skrift in på bara mässingen

Bruksmuseets nya mässingsbok är här. Sannolikt blir katalogen den sista som ges ut.

Hannes Carlsson med nya mässingskatalogen som berättar om 415 produkter som tillverkats i Gusum.

Hannes Carlsson med nya mässingskatalogen som berättar om 415 produkter som tillverkats i Gusum.

Foto: Rikard W Larsson

Gusum2019-05-02 17:41

– 1985 släpptes ett litet häfte med svartvita bilder och korta fakta om brukets produkter. 2009 kom föregångaren till dagens bok. Idag, tio år senare, kan vi presentera en ny bok. Under dessa tio år jag letat upp ytterligare 44 saker i mässing att skriva om. Här handlar det också om olika produktvarianter som många kanske inte visste om, säger Hannes Carlsson, tjänsteman på Valdemarsviks kommun, som gjort boken.

Skriften presenterar ljusstakar, ljuskronor, skrivtyg, sparbössor och frimärksaskar till brevknivar, pennfat, papperspressar, vägglampetter och kaffekannor.

– Det har blivit många resor fram och tillbaka till Landsarkivet i Vadstena – ungefär mellan 1 200-1 300 mil – för att studera orderböckerna från 1881 till 1920. Material har även spårats och fotograferats under resor runt om i länet, Småland, Sörmland, Dalarna och Halland, berättar han.

En hel del svartvita bilder i kalalogen har numera bytts ut mot nytagna foton. Dessutom innehåller boken drygt 200 nya faktauppgifter plus några sakfel som korrigerats. Det är inga stora fel. Det kan till exempel gälla mått på ljusstakar.

– Mässingsboken kan både jag och museet vara stolta över. Den forna och mer kända konkurrenten Skultuna har i alla fall ingenting liknande, säger Hannes Carlsson.

För konstintresserade som gärna besöker antikvitetsaffärer och auktioner är katalogen oumbärlig för att få veta mer om det man bjuder på.

Gusums Bruk började producera mässing och mässingsföremål 1661. Det var dock i slutet av 1870-talet som företaget började konkurrera med så kallade massproducerade produkter. Produktionen inleddes 1881 och pågick till 1925. Råvaran hämtades från det egna bruket. I den 130 sidor tjocka boken presenteras 415 produkter med bild. Katalogen tar även upp historik, tips på hur man behåller glansen på mässingsprodukterna och några sidor om brukets olika designers och vad bruksföretaget Nordic Brass Gusum tillverkar idag.

Men några fler kataloger lär det inte bli?

– Nä, jag har svårt att tänka mig det. Dels går jag i pension om två år, dels kan det inte finnas så många fler produkter att skriva om som vi inte redan känner till. Dessutom är kostnaderna höga. Vi pratar om cirka 85 000 kronor för den här nya boken, uppger Hannes Carlsson.

Fotnot: Boken Gusums Bruk, mässingsprodukter 1881-1925, har en upplaga på 800 exemplar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!