Flyttplanerna består: "Det måste bli en förändring"

Blixtlås, mässingsföremål och pampiga ljuskronor. En del av allt som tillverkades på Gusums Bruk, mellan 1653 och 1988, finns på Gusums Bruksmuseum. Men för att behålla museet måste det flytta.

Gusums Bruksmuseum i Syntorp. Stora ljuskronor tillverkades av Gusums Bruk, som finns som minimodell på museumet. Även många prydnads- och bruksföremål kan beskådas.

Gusums Bruksmuseum i Syntorp. Stora ljuskronor tillverkades av Gusums Bruk, som finns som minimodell på museumet. Även många prydnads- och bruksföremål kan beskådas.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Gusum2022-11-25 08:00

Antal besökare har dalat, ekonomin är svår att få ihop och flyttplanerna som initierades förra hösten kvarstår. Blickarna kastas mot Funkishuset i Valdemarsvik med möjlighet till fler besökare, dessutom kommunägda lokaler istället för som nu hyrda för 100 000 årligen.

undefined
En modell av Gusums Bruk finns i museet. Idag är många av husen borta.

– Alternativet är nedläggning, att frakta sakerna till arkivet i Vadstena, och det vill vi inte. Vi måste flytta museet dit människor finns, säger Lars Beckman (S), kommunalråd och ordförande för Stiftelsen Gusums Bruksmuseum där förutom kommunen, IF Metall Norra Östergötland och tidigare ägarfamiljen Torstensson ingår. 

undefined
Bruksmuseet finns i Syntorp, drygt två kilometer från bruksområdet inne i Gusum.

– Vi har jobbat hårt för att få ekonomin att gå ihop och stanna i Syntorp, med bland annat särskilda sommarutställningar och ökad marknadsföring, säger Lars Beckman. 

Ett alternativ har varit Röda Ladan på bruksområdet. Den visade sig bli för dyr att inreda med kraven på säkerhet och bärighet för de gamla maskinerna. En ljuskrona i entrén, 2,2 meter hög och 1,50 i diameter, kräver bara den stort utrymme.

undefined
Många prydnads- och bruksföremål kan ses i museet.

Oppositionsrådet Per Hollertz (M) ser också en flytt som nödvändig för att rädda museet.

– Det finns en samsyn här att det måste bli en förändring av driften av Gusums Bruksmuseum. Att fortsätta som i dag är inte hållbart, säger Per Hollertz.

undefined
Mycket stora ljuskronor tillverkades av Gusums Bruk och finns i många kyrkor. Den här, över två meter hög, finns i museets entré.

– Därför är ett alternativ att utreda en flytt till Valdemarsvik. Man skulle kunna se på möjligheten att tillskapa utställningar som skildrar kommunens industrihistoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!