Ännu en mufflonflock längs med E22

Troligen har den nya mufflonfår-flocken i Edsbruk inte med Gusum-flocken att göra enligt jaktvårdskonsulenten Benny Nilsson. Den potentiellt invasiva arten verkar i alla fall trivas i området.

På tisdagen står flocken väl synlig från E22 utanför Gusum där baggarna håller koll.

På tisdagen står flocken väl synlig från E22 utanför Gusum där baggarna håller koll.

Foto: Patrik Selsfors

Gusum2023-01-24 15:30

Hösten 2020 uppmärksammades att det etablerat sig en flock med runt 20-talet mufflonfår i trakten av Gusum. Detta ovanliga djur finns på några enstaka platser i landet – 2018 fanns cirka 1000 viltlevande mufflonfår i hela landet, enligt Naturvårdsverket. 

undefined
Gusum har haft en flock mufflon i åtminstone tre år nu.

I fredags, 20 januari, rapporterades ett tiotal mufflonfår befinna sig nära E22 norr om Edsbruk i Västerviks kommun. Frågan är om dessa mufflonfår härrör från Gusumflocken? När vi åkte förbi Gusum på tisdagen (24 januari) stod en flock på över 20 individer i högsta välmåga på ett fält nära Gusum, omkring 35 kilometer från Edsbruk.

undefined
På tisdagen står flocken väl synlig från E22 utanför Gusum där baggarna håller koll.

Benny Nilsson är jaktvårdskonsulent för Svenska Jägareförbundet Östergötland. Han är tveksam till att flockarna skulle ha med varandra att göra.

– De är ju inte kända för att röra sig så långt så det mest troliga är att det är en ny flock, säger Benny Nilsson.

När flocken blir större, kan en del av dem ha vandrat i väg?

undefined
Det är dryga 20-talet djur i den betande mufflonflocken.

– Jag kan tänka mig att det finns baggar som drar iväg när en dominant hanne tar sig ett område. Men det känns inte som att de rör sig så långt utan snarare att ju fler de blir, ju mer vidgar dom sitt område men långsamt, förklarar Benny Nilsson.

Mufflonfåret räknas som en potentiellt invasiv art med stor spridningspotential men med små negativa ekologiska effekter. De får jagas året om av dem med jakträtten på den mark de befinner sig. I det vilda är det varg och lo som kan ta mufflonfår.

undefined
Det verkar ha skapats en stam av vilda mufflonfår längs en vägsträcka av tre-fyra mil längs med E22 med åtminstone två flockar.

Lars Plahn är vilthandläggare på Naturvårdsverket och han menar att det är lite dålig koll vilken spridning mufflonfår har.

– De räknas som "främmande art" i jaktvårdslagstiftningen och numera är det förbjudet att plantera ut dem, det kräver tillstånd från Naturvårdsverket. Men det är inte omöjligt att det görs illegala utsättningar ändå, säger Lars Plahn som menar att det största problemet med mufflonfår är för de som har tamfår.

– Man har bekämpningsprogram för vissa sjukdomar för att få sina besättningar klassificerade som smittfria och får man inhopp av mufflon bryts den statusen och kan ge ekonomiska förluster. Annars är problemet mer att de kan sprida sig okontrollerat och konkurrerar ut andra inhemska arter.

Naturvårdsverkets strategi är alltså att hindra mufflonfåret att etableras vilt.

– Misstänker man illegal verksamhet med utsättningar är det ju bra om det polisanmäls, säger Lars Plahn.

Karta: Edsbruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!