Efter två år - Blå Kustens Värdshus öppet igen

Blå Kustens Värdshus i Syntorp, Gusum, har fått en efterlängtad nystart, två år efter att tidigare krögare stängde.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Gusum2014-06-28 10:32

Det är Sofia och Tobias Laving som tagit över restaurang och hotelldel. Ett viktigt komplement till områdets övriga verksamhet.

En bit ifrån brusar trafiken på E22, lagom långt bort för att inte störa och lagom nära för att trafikanter ska kunna lockas till en paus här.

Men det handlar inte bara om att locka in besökare från när och fjärran.

– De måste också känna att de vill komma tillbaka, säger Tobias Laving. Det är därför viktigt att ha fokus på kunderna, bra service och förstås bra klass på maten.

– Vi har inget halvfabrikat utan lagar allt själva.

Det innebär att de har totalkoll på innehållet, inte minst viktigt idag med så många matallergier.

Gotländska kroppkakor

Tobias står själv vid grytorna med hjälp av extrakocken Joel Jonsson. Tobias egen favoriträtt kan vi inte vänta oss här, gotländska kroppkakor, men en del annan husmanskost ska finns på menyn.

Förutom en extra kock är också Ida Andersson anställd för att ta hand om kundernas beställningar.

Bra rutiner så att matgästerna ska slippa vänta länge på maten tillhör också det koncept som nya krögarparet tagit fasta på.

Sofia Laving, som inte kunde vara med på intervjun, är något av företagets allti-i-allo med särskilt ansvar för marknadsföring, bland annat med inriktning på bussbolag, samt ekonomi.

Och hur lockades då Norrköpingsparet Laving att ta över här?

– Som så mycket annat var det tillfälligheter säger Tobias. Vi tog över lunchrestaurangen Bakfickan i Söderköping i vintras men ville komplettera med något annat.

– Nu stänger vi Bakfickan några veckor. Söderköping är en sommarstad då allt dras till kanalen och flera restauranger öppnar där. Det finns ingen anledning att konkurera med dem.

Så fick de ögonen på att Blå Kustens Värdshus var hyresledigt, åkte och tittade.

– Syntorp är ett mysigt ställe och allt verkade bra här, säger Tobias.

På nationaldagen körde de igång.

90 matgäster

Både Tobias och Sofia har tidigare erfarenhet av restaurangarbete, men några år när de två barnen var små, satsade de på andra branscher för bättre arbetstider. Tobias med snickeri och Sofia med städfirma.

I bakgrunden levde drömmen att kunna öppna restaurang tillsammans. Nu har de två.

Värdshuset har utrymme för cirka 90 matgäster och övernattning för 30-35 personer i totalt elva hotellrum.

Tanken är att också kunna hyra ut lokalen till fester, möten och andra evenemang.

På Syntorp finns i övrigt en sko- och klädlada, bruksmuseum, fordonsmuseum och presentbutik.

Tobias Laving, ny krögare på Blå Kustens Värdshus i Syntorp.
Tobias Laving, ny krögare på Blå Kustens Värdshus i Syntorp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om