De kan tvingas att flytta museet: "Något måste göras"

Bruksmuseet i Syntorp utanför Gusum har tappat besökare senaste åren. Nu diskuteras en överlevnadsstrategi som lutar åt flytt till Valdemarsvik. ”Något måste göras” säger Lars Beckman.

"Gusums industriarv är viktigt och museet kan ses av flera i Valdemarsvik", anser Lars Beckman.

"Gusums industriarv är viktigt och museet kan ses av flera i Valdemarsvik", anser Lars Beckman.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Gusum2021-12-28 16:45

Han är ordförande i Stiftelsen Gusums bruksmuseum som driver museet och består av Valdemarsviks kommun, brukets tidigare ägarfamilj Torstensson och IF Metall Norra Östergötland.  

undefined
"Gusums industriarv är viktigt och museet kan ses av flera i Valdemarsvik", anser Lars Beckman.

– Läget här i Syntorp är inte optimalt och något måste göras. Vi har haft vikande besökssiffror i flera år och det beror inte bara på pandemin, säger Lars Beckman.

– Vi har försökt med allt vi har kunnat.

Dit hör tillfälliga sommarutställningar för att bredda intresset – senast ”Gusum under 100 år”.

– Vi har diskuterat det i stiftelsens styrelse och ser Valdemarsvik som en bra möjlighet. Gusums bruk tillhör traktens historia och museet kan lika väl vara i Valdemarsvik, säger Lars Beckman.

Något som talar för centralorten är att här finns kommunägda industrilokaler som Funkishuset och Sjöhuset. I Gusum hyrs lokaler för 100 000 kronor årligen.

– Det är också mycket mer folk som rör sig i Valdemarsvik och det är gångavstånd från centrum, där det finns många husbils- och båtturister. Vi vill ju att det här ska ses av så många som möjligt, säger Lars Beckman.

undefined
Den pampiga ljuskronan i entrén är två meter hög.

Den gigantiska ljuskronan i museets entré – 2,2 meter hög och 1,50 meter i diameter – tillverkades med 40 gasljus 1901. Nu är den ombyggd och drivs av el. Den är knappast lätt att placera.

– Men den skulle kanske kunna hänga i Sjöhuset, säger Lars Beckman.

Möjligheterna för en framtid i Gusum har inte uteslutits, utan i första hand har andra alternativ undersökts. Museet anses viktigt att bevara för att visa och berätta om ett unikt industri- och kulturarv och kommunstyrelsen i Valdemarsvik har nu gett förvaltningen i uppdrag att utreda museets framtida lokalisering.

– Jag har själv varit en av dem som ville flytta museet till Röda Magasinet vid Gusums brukspark, säger Lars Beckman.

Där låg en gång Gusums bruks industrier, men området är i dag kommunägt och beräkningar har visat att en ombyggnation av Röda Magasinet till museum skulle innebära mycket stora kostnader.

Gusums bruk 1653–1988 är industrin som samhället i stort byggdes upp kring. Det är mest känt för blixtlås, men här tillverkades också under många år en stor mängd mässingsföremål, som fotogenlampor och ljusstakar. I boken ”Gusums Bruk mässingsprodukter 1881 1925” finns bilder och beskrivningar på 415 föremål. Mycket av det som producerats ärär idag omtyckta och högt värderade samlarobjekt.

undefined
Många mässingsprodukter tillverkades på Gusums bruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!