De är klimatkompisar som varit på plastjakt

Klass 2-3 på Gusums skola har lärt sig om återvinning och om hur dåligt det är med plast i naturen genom att vara med i UR:s Klimatkompis. "Det är förskräckligt vad mycket plast det ligger slängd i naturen", säger Gustav.

Efter nedräkningen drar Klimatkompiskalaset igång där Farah Abadi är programledare.

Efter nedräkningen drar Klimatkompiskalaset igång där Farah Abadi är programledare.

Foto: Patrik Selsfors

Gusum2022-11-07 09:00

Det råder en lugn men förväntansfull stämning i klassrummet för 2-3:an i Gusums skola den här förmiddagen. Datorn står uppslagen, storskärmen är på och strax ska klassen ansluta till webbinariet "Klimatkompiskalaset" som leds av populära programledaren Farah Abadi.

Bakgrunden är att klassen deltagit i "Klimatkompis – den stora plastutmaningen" under hösten, en satsning gjord av UR. Klassläraren Helena Berg förklarar.

– Det är första gången jag deltar i detta med en klass, det verkade roligt och lustfyllt och nu har vi jobbat med det här i en och en halv månad till och från. Det har varit ett instick för barnen i undervisningen för att bli mer medvetna om återvinning och vad plast kan ställa till med.

undefined
Plast och åter plast. Det tar väldigt lång tid att brytas ner och kan vara farligt för djuren i skogen. Dessutom blir det mikroplaster i haven, allt detta har eleverna i 2-3:an lärt sig.

Förutom att prata om de här frågorna har eleverna fått delta i tre uppdrag: Spanaren, Förändraren samt Spåraren. Sistnämnda uppdraget har handlat om att samla in plast man hittat i naturen.

– Vi har varit ute och letat plast här i samhället, dessutom har barnen också fått samla in plast i hemmet. Sammanlagt har vi fått ihop ett 30-tal påsar som vi gått med till återvinningen nere i centrum, berättar Helena Berg, som tillägger att man också bland annat gått igenom hur lång tid det tar för plast att brytas ner och hur det kan vara farligt för djuren.

undefined
Gustav Andersson, Althia Landegren och Tyra Karlsson har tillsammans med sina kompisar i 2-3:an plockat åtminstone 30 påsar plast runt Gusums samhälle som sedan åkt i återvinningen.

Eleverna Althia Landegren, Tyra Karlsson och Gustav Andersson sitter och väntar på att sändningen ska börja. Althia berättar att hon gjort riktiga plastfynd i hemmet.

– Vi hade beställt en träningsbänk och lådan den var packad i var full med väldigt mycket plast men nu är det källsorterat, säger Althia.

Tyra tillägger att hon också har hittat en del när de varit ute och letat.

– Vi har hittat jättemycket plast i naturen, första gången klassen var ute fyllde vi tolv påsar.

undefined
Efter nedräkningen drar Klimatkompiskalaset igång där Farah Abadi är programledare.

Det har nog varit en ögonöppnare för eleverna att leta i det fria på det här sättet.

– Det är förskräckligt vad mycket plast det ligger slängd i skogen, tycker Gustav Andersson.

Alla tre är överens om att fortsätta plocka upp plast även efter att "Klimatkompis" är slut.

undefined
Althia Landegren visar upp sina anteckningar om vilka plastprodukter hon hittat och om det går att ersätta med andra material..

Så fladdrar storskärmen till, hela klassen räknar ner: "fem, fyra, tre, två, ett, noll". Sedan drar det igång och Farah hälsar välkommen.

Det visar sig att klasser Sverige runt som deltagit har samlat ihop hela 8 836 påsar med plast. Det bådar ändå gott för framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!