Backar om boendet: "Vi var naiva i vår tro"

Ärendet om Björkbacken skickas tillbaka till förvaltningen för ny utredning.

Kontraktsskrivningen angående Björkbacken i Gusum skickades tillbaka till förvaltningen för ny utredning.

Kontraktsskrivningen angående Björkbacken i Gusum skickades tillbaka till förvaltningen för ny utredning.

Foto: Anne-Marie Karlsson/arkiv

Gusum2019-10-17 18:30

– Vi hade inte så mycket underlag och har inte heller begärt en ordentlig utredning om vad det skulle innebära inför ett eventuellt köp. Vi var naiva i vår tro att det vi hade fått förklarat för oss skulle räcka, säger Ted Starkås (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen höll på onsdagseftermiddagen ett extrainsatt möte inför kontraktsskrivandet för Björkbacken i Gusum, som ska fungera som evakueringsboende under tiden som Ringgården i Ringarum renoveras. 

Mattias Geving (S) hade en avvikande åsikt jämfört med moderpartiet. Han ville istället att Valdemarsviks kommun köper en renoverad fastigheten av säljaren. Mattias Geving deltog inte på sammanträdet.

– Oppositionen hade ett återremissyrkande med ett antal punkter som röstades igenom. Vi får ta den här förskjutningen i tid och försöka få förvaltningen att komma fram med nya förslag att ta ställning till, ett för köp och ett för hyra, fortsätter Ted Starkås.

Oppositionsrådet Per Hollertz (M) förklarar att den politiska majoriteten (S+C+V) köpte argumenten från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna efter viss debatt.

– Vi måste ha två alternativ, hyra eller köpa. Finansieringsbiten är viktig. Att göra anpassningar för 3,6 miljoner kronor plus att betala en årshyra på 800 000 kronor, som man sedan bara lämnar utan att äga, gör att vi känner att frågan behöver diskuteras ett varv till. Det handlar om många miljoner kronor. Nu gäller det att inte hasta fram något, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!