De är äldst och yngst på 370-åriga bruket

Ove Hansen har jobbat på företaget i 48 år, Martin Lyberg i två år. Produktionen i Grytgöls bruk har pågått i närmare 370 år.

Äldst och yngst på företaget, Ove Hansen och Martin Lyberg, trivs med att jobba tillsammans.

Äldst och yngst på företaget, Ove Hansen och Martin Lyberg, trivs med att jobba tillsammans.

Foto: Magnus Johansson

Grytgöl2020-06-30 10:00

Grytgöls bruk grundades redan på 1650-talet. Det som inleddes med smidesverksamhet övergick senare till tråddrageri och i dag arbetar Grytgöls Bruk med tråddragning inom svetstråd, häfttråd, manufakturtråd och kartongtråd.

Ove Hansen började arbeta på bruket 1972.

– Farsan började jobba här 1956, samma år som jag föddes, och blev kvar till pension. Min fru har jobbat här i 42 år och mina bröder och min äldsta syster har jobbat här tidigare. När jag började var vi 128 anställda, nu är vi 13 kvar, berättar Ove Hansen.

undefined
Ove Hansen har jobbat vid Grytgöls bruk i hela 48 år.

Yngst och nyast på företaget är 37-årige Martin Lyberg, som anställdes för cirka två år sedan.

– Martin är den person som jag pratar mest med på bruket, vi funkar bra ihop. Medelåldern är 60 år, det skulle behöva föryngras. Att bli tråddragare tar två år, påpekar Ove Hansen.

Efter 14 år på TIB-Möbler i Ljusfallshammar kom Martin tillbaks till Grytgöls bruk, där han jobbade en kort period i unga år.

– Jag kör valsverket, håller på med glödgning, som går ut på att göra tråden mjukare. Jag vill hålla mig kvar inom industrin, man blir som en familj här, umgås med alla, säger Martin Lyberg.

undefined
Martin Lyberg och Ove Hansen samarbetar.

Ove Hansen började med tillverkning av häftklammer, fortsatte till svetstrådstillverkning och blev sedan förman för produktionen.

– De senaste åren har jag varit ensam ansvarig vid utlastningen. Jag gör allting själv: Planering, spedition, packar gods och lastar bilar. Av de 200 artikelnummer som vi använder nu, kan jag hitta alla. Ordning är viktigt och jag vet exakt var allt står här inne och hur mycket som finns, påpekar Ove.

Han bor vid Älgsjön och uppskattar närheten till arbetsplatsen.

– Det bästa med jobbet är arbetskamraterna och att få lön. Jag fyller 64 år, men vet inte hur länge jag tänker jobba kvar, säger Ove Hansen.

undefined
Grytgöls bruk har bedrivit produktion sedan mitten av 1600-talet.

Grytgöls bruk har precis som många andra företag korttidspermitterat personalen, som i dagsläget jobbar 60 procent.

– Så länge bruket finns kvar, vill jag vara kvar här. Här hjälps man åt och man får prova nya saker, konstaterar Martin Lyberg.

Stefan Laszlo, produktionschef vid Grytgöls bruk, har nästan jobbat lika länge som Ove Hansen.

– Jag började 1975, men var borta några år när jag jobbade vid Finspångs Tekniska Verk, men det har blivit över 40 år totalt, berättar han.

undefined
Produktionschef Stefan Laszlo visar häfttrådsavdelningen.

Företaget har tvingats minska personalstyrkan gradvis de senaste tolv åren.

– Under lågkonjunkturen 2008 tappade vi stora volymer, främst svetstråd. Vi var 45 anställda för tio år sedan, sedan har det minskat till 13 personer i dagsläget.

Vid tråddragning görs trådarna längre och smalare.

undefined
Valstråd ligger uppradade vid bruket.

– Våra största kunder är byggindustrin. Svetstråden har minskat, medan häfttråd till tidningskoncerner bara har minskat något. Dagstidningar minskar, men magasin och reklamutskick har ökat. Vi har kunder i tidningsbranschen i Norden och England, säger Stefan Laszlo.

Grytgöls bruk saknar konkurrens från landets övriga tråddragerier.

– Den produktion vi har när det gäller häfttråd, valstråd, manufakturtråd och svetstråd är vi ensamma om att ha i Sverige.

Stefan påpekar att det är fortsatt tuffa tider, men han är ändå förhoppningsfull inför framtiden.

– Vi har levt under tuffa förhållanden de senaste tolv åren. Vi har för stora lokaler och många maskiner som vi inte använder längre. Men jag tycker att det går att se en viss ljusning på marknaden. Vi kör tre dagar i veckan nu, men planerar att gå upp till fyra eller fem dagar efter sommaren, säger Stefan Laszlo.

Grytgöls bruk

Grytgöls Bruk har drivits sedan mitten av 1600-talet. Det började som smidesverksamhet, men blev sedan ett tråddrageri på 1880-talet.

Idag är Grytgöls Bruk en av världens ledande leverantörer av tråd med speciell inriktning på svetstråd för krävande tillämpningar inom personbils- och lastbilstillverkning, jordbruks- och skogsbruksmaskiner, byggnadskonstruktion och licenssvetsning.

Brukets häfttråd används hos tidningstryckerier över hela världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!