Slåtter på gammalt vis – för mångfald och ögonfägnad

I torsdags påbörjades en gammaldags slåtter på ängen vid Fyrtorp i Gryt. På detta sätt vill man få ökad biologisk mångfald, förbättra för insekter och få en vacker blomprakt på platsen.

Ulf Jonsson slår gräset med en slåtterbalk påhäktad på sin Massey Ferguson modell 35.

Ulf Jonsson slår gräset med en slåtterbalk påhäktad på sin Massey Ferguson modell 35.

Foto: Patrik Selsfors

Gryt2022-08-15 09:00

Torsdagsförmiddagen är varm och solig och på ängen vid Fyrtorp har en handfull personer samlats för ett speciellt uppdrag. Här ska nämligen gräset slås denna dag, det handlar om gammaldags slåtter och en Massey Ferguson-traktor modell 35 från 1963 kör ut på fältet för att sätta igång.

undefined
Ulf Jonsson slår gräset med en slåtterbalk påhäktad på sin Massey Ferguson modell 35.

Det är Snäckevarps samfällighet som arrangerar detta tillsammans med Gryts hembygdsförening. Gunnar Enequist i samfälligheten har varit bland de drivande.

– Jag och en kollega har tittat på den här ängen i och med att det finns en hel del kulturvärden här. Vi sa till styrelsen att vi kan åta oss en inventering av kulturarvet på området och den lämnade vi in i november. Ett av förslagen där var att vi ska slå ängen – när man sedan tar bort gräsklippet då kan det komma olika örter istället, förklarar han.

undefined
Bengt Lindgren och Gunnar Ekenquist, den sistnämnde från Snäckevarps samfällighet.

– Det är bra för biologisk mångfald, för insekterna och så för ögonfägnad förstås. Vi tar det så här sent för att det ska fröa av sig så det blir bra för insekter.

Han pekar på den gamla stengärdsgård som går runt ängen.

undefined
Ängen i Fyrtorp omges av en fin stengärdsgård.

– Den är väldigt fin. Vi har också satt upp skyltar med information om platsen. Den här stenhällen kallades till exempel för "dansbanan" under kriget. Här träffades unga militärrekryter och traktens tjejer, någon hade med sig en vevgrammofon och så dansade man, berättar Gunnar Enequist.

undefined
Den plana stenhällen kallas för "Dansbanan". Här dansade militärrekryter med lokala flickor under andra världskriget.

Det här är den första av två dagar då slåtterarbete äger rum. Nu ska först hela ängen slås och för att göra det finns Ulf Jonsson på plats med sin traktor som har en påhängd slåtterbalk bakpå. Det går åt att rensa maskineriet några gånger när det går genom tjockare gräs och sly men snart går det smidigare.

undefined
Ulf Jonsson slår gräset med en slåtterbalk påhäktad på sin Massey Ferguson modell 35.

Samtidigt slipar Bengt Lindgren lien för att ge en liten lektion hur man slår med en sådan.

– Man fick lära sig att ha mössan fastklämd under vänsterarmen och den ska inte ramla bort när man slår, då gör man det rätt, förklarar Bengt för intresserade på plats.

undefined
Bengt Lindgren visar för intresserade hur man bäst slår med lie.

Efter att ängen slagits denna dag ska gräset få ligga ett par dagar, då det sedan ska tas om hand på gammalt sätt.

– Då ska vi hässja, eller snarare kraka hö. Krakning handlar om att det är en stör som man lägger upp gräset på för att torka. Hässjor är längre och består av flera störar. Då kommer det också två hästar, nordsvenskar, som ska hjälpa till. Vi har flera hösamlare som de ska dra, säger Gunnar Enequist.

undefined
I helgen togs gräset om hand med hjälp av hästkrafter.
Karta: Fyrtorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!