Nya smittskyddsrekommendationer har lett till att många har valt att avboka årets julbord. Men de mindre restaurangerna i Valdemarsviksområdet har inte drabbats hårt än.
– Det är klart att några har avbokat, men samtidigt ringer en del och vill boka. Vi har inte drabbats just nu. Jag tror mer att det är stora arbetsplatser som ställer in julbord, inte mindre sällskap som ofta vi har. Det ser nog värre ut för dem som arrangerar stort, säger Ola Norén, ägare av Gryts varv.
Totalt tar Gryts varv emot högst ett 40-tal personer och sällskapen kan sitta avskilda. Hittills har de serverat julbord under två helger och ska enligt planerna göra det under två helger till. Oftast övernattar sällskapen också.
– Vi har anställda som ser till att det inte blir köer, utan att gästerna går in successivt och tar hänsyn till varandra, säger Ola Norén.
Även på Fyrudden märker man snarare av en positiv trend, då fler hör av sig och väljer att boka julbord hos dem. Restaurangen tar emot högst 70 personer för tillfället och har buffén i tre olika lokaler för att minimera trängseln.
– Det är klart att vi var oroliga som alla andra i början. Det är tråkigt att det blir så här igen, men för oss har det varit en positiv utveckling. Vi har kunnat genomföra julborden som planerats och det har snarare bokats på än avbokats, säger Krister Eriksson, ägare på Fyrudden.
– Vi försöker att hålla avstånd mellan gästerna, som tar maten bordsvis. Personalen har koll.