Området beskrivs ligga i en varierad natur i ett småkulligt landskap och omfattar 162 hektar, varav 13,6 hektar vatten. Det bedöms ha stort värde ur rekreationssynpunkt med besöksvänlig natur. Här finns gammal barrblandskog, våtmarker och havsvikar som också gynnar skyddsvärda arter av mossor, lavar, svampar, fåglar och ovanliga insekter samt den fridlysta hasselsnoken.
En del synpunkter har kommit upp i sociala medier om att planen hindrar fortsatt bebyggelse.
– Jag tror inte att någon behöver oroa sig, det finns mark så det räcker för att samhället ska kunna växa, säger Eva Siljeholm, naturvårdshandläggare på enheten för områdesskydd på Länsstyrelsen i Östergötland.
– Det är kyrkans mark som är föreslaget att bli naturreservat, fortsätter hon.
Östgötaleden går genom området. Någon eldstad och rastplatser ska anläggas, tillgängligheten förbättras och informationsskylt sättas upp.
Meningen är att man ska kunna göra allt i området som man hittills har kunnat, det vill säga skötsel och underhåll av vägar, bryggor, telemast och att jaga, samt ha betesdjur och bruka åkrarna. Allt enligt beskrivningen i planen samt arrenden och upplåtelser som finns mellan föreningar, arrendator och Stiftet.
– Det enda som planen kan förhindra är kommersiellt skogsbruk och exploatering för till exempel bebyggelse, säger Eva Siljeholm.
Badplatsen på Sandgärdet med utegym kommer inte att påverkas.
– Allt förutom elljusspåret och hembygdsföreningen ligger utanför föreslaget reservat. Men hembygdsföreningen fortsätter sin verksamhet, de har kvar sitt kontrakt med Stiftet, och elljusspåret ska få skötas och underhållas i den omfattning det behövs, säger Eva Siljeholm.
Hon ser fram emot mötet den 13 april i Gryts bygdegård som arrangeras av Landsbygdspartiet Oberoende, och hoppas att alla som har funderingar och frågor kommer dit.
Ärendet är nu ute på en remissomgång fram till 6 maj, där Valdemarsviks kommun är en av remissinstanserna. Men tiden kan förlängas om det visar sig behövas.
– Det är ju också viktigt att få in synpunkter i remisserna som vi kan bearbeta och lägga in i förslaget, säger Eva Siljeholm. Naturvårdsverket vill gärna se att reservatet bildas i år.
I samband med reservatsbildandet antas också en detaljerad skötselplan.