Hos Hannah står verksamheten i blom

Gryts Handelsträdgård laddar för Östgötadagarna – den stora finalen innan hösten är här.

Hannah Dahlholm plockar dahlior inför Östgötadagarna. För henne som småföretagare har arrangemanget blivit allt viktigare med tanke på mängden besökare som lockas ut i skärgården.

Hannah Dahlholm plockar dahlior inför Östgötadagarna. För henne som småföretagare har arrangemanget blivit allt viktigare med tanke på mängden besökare som lockas ut i skärgården.

Foto: Rikard W Larsson

Gryt2019-09-06 21:00

Hannah Dahlholm har drivit Gryts Handelsträdgård sedan 2013. Undan för undan har verksamheten expanderat. Idag är man tre anställda. Så bedömer hon också att Östgötadagarna har gjort när inriktningarna utökas och besöksantalet växer.

– Det är likadant här ute då nya ställen hakar på. För oss kommer Östgötadagarna lägligt vilket innebär ett uppsving före hösten. Säsongen rullar annars på så här års i ett lugnare tempo med halverad personalstyrka jämfört med i somras. 

När företaget var nystartat kretsade det mesta runt tomat, gurka, olika sorters lök och grönkål. Numera säljs det även pumpor, egenodlade snittblommor samt ett breddat grönsakssortiment med broccoli, blomkål, dill och Västeråsgurka.

– Vi odlar mer själva idag plus att vi säljer egen marmelad, saft och godiskolor. Jobbet är roligt men tar alltmer tid.  Arbetsdagarna är många och långa. Jag tänker ibland att veckan har ju sju dagar och då hinner jag förstås lite till.

Hon säger att säsongen tack vare försäljningen av julblommor sträcker sig ända fram till jul. Sedan avvecklas odlingarna.

– Enkelt uttryckt startar vi om företaget på nytt i mitten av februari varje år. Vintrarna går åt till att städa, röja och rensa. Då ges det också tillfälle att lära sig saker jag kan ha nytta av i företaget,  fotografera eller göra hemsida.

Hannah Dahlholm pratar utveckling och framtid. Dels skapar det arbetsglädje, dels uppskattas det i kundkretsen.

– Till nästa år vill jag odla börja snittulpaner och utveckla butikskänslan. I starten pratade vi grossistproduktion. Idag efterfrågar en del ett café vilket jag väljer att ligga lågt med just nu. Samtidigt vet jag att folk gärna åker hit från Söderköping eller Norrköping. Under för- och eftersäsong är det få som kan servera kaffe här ute när ingenting är öppet.

Hur tror du att ditt företag ser ut om fem år?

– Odlingarna ska utvecklas, växthusens kapacitet ska utnyttjas bättre och ett litet och enkelt café är på plats. Jag har nog inte fler anställda, men kanske två av dem jobbar heltid året runt. Kanske jobbar jag också fem dagar i veckan.

Har du aldrig ångrat yrkesvalet?

– Nej, jobbet är fritt och varierande och utomhusarbete bekommer mig inte. Jag försöker äta och sova ordentligt och det tror jag betyder mycket för hälsan. Under högsäsong (maj-augusti) är det för fullt fart sju dagar i veckan och då är arbete och familjeliv högprioriterat. Det blir inte så mycket tid över för annat än jobb, säger Hannah Dahlholm.

Hannah Dahlholm och floristen Caroline Kraft
tar hand om ett par hinkar med sommarblommor.
Hannah Dahlholm och floristen Caroline Kraft tar hand om ett par hinkar med sommarblommor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om