Boende i Gryt uppmanas koka sitt vatten

Bakterier har hittats vid en provtagning och därför bör boende i Gryt koka sitt vatten, uppmaningen gäller också för Fyrudden, Snäckevarp och Ekön.

Boende i Gryt i Valdemarsviks kommun bör koka sitt vatten tills vidare.

Boende i Gryt i Valdemarsviks kommun bör koka sitt vatten tills vidare.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gryt2023-07-24 10:46

Det skriver Valdemarsviks kommun på sin hemsida. Uppmaningen innebär att allt vatten som du ska dricka eller använda i matlagning bör kokas för att döda bakterierna.

För att dricka vattnet häll upp det i en väl rengjord behållare och låt det svalna. Det kan stå i rumstemperatur eller i kylskåpet för att svalna.

Det går bra att använda vattnet till andra ändamål. Men undvik att bada och att svälja vatten när du duschar. Små barn bör inte heller leka i vattenspridare, bassänger eller liknande när kokrekommendationen gäller, enligt Valdemarsviks kommun.

Det gäller hela Gryt, inklusive Fyrudden, Snäckevarp och Ekön.

Therése Klingstedt är renhållningschef vid Valdemarsviks kommun.

– Vi har hittat kolibakterier som vårt kontrollsystem gav utslag på. Signalen kommer jättefort till oss och då utfärdar vi kokrekommendationen, säger hon.

Kommunen väntar på ytterligare provsvar innan man kan säkerställa när vattnet är drickbart igen. Prover är på väg till Linköping.

– Det går inte säga nu hur länge rekommendationen kommer att gälla, säger Therése Klingstedt.

Vid klockan 14.30 på måndagen meddelade Valdemarsviks kommun att analysen av provsvar dröjer 48 timmar och således kommer på onsdagen. Fram till dess gäller rekommendationen att koka dricksvattnet och eller det som används till matlagning.

Karta: Gryt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!