Ortsbor och föreningar har i en tidigare artikel ifrågasatt reservatets storlek, totalt 162 hektar, samt kritiserat att det varit så tyst kring hela planeringen.
– För det första har vi inte arbetat i tysthet. Vi har i tio år haft dialog och många möten med Valdemarsviks kommun och inväntade i flera år att deras översiktsplan skulle bli klar. Efter det ströks stora delar av det planerade området för att nu bara omfatta stiftets mark, säger Eva Siljeholm.
Kan du förstå oron för att det kan hindra samhällets utbyggnad?
– Det respekterar jag att vissa kan tycka. Men jag ser inte att det är på kollision med utbyggnad, det finns en buffert för det mellan reservatet och samhället som tagits bort från det ursprungliga förslaget.
– Det finns höga naturvärden inom hela området. På ett mindre område blir det svårt för arterna att leva vidare på lång sikt. Men det är viktigt också som rekreationsområde. Under pandemin upptäckte många värdet av att röra sig i naturen och ortsbor har också uttryckt sin glädje över att området nu skyddas, säger Eva Siljeholm.
Skötsel och underhåll av vägar, bryggor och telemast kan fortsatt göras liksom jakt, betesdjur och åkerbruk. Men inte kommersiellt skogsbruk eller byggexploatering. Inom reservatet finns en arrendegård och en hembygdsgård. Men där ska inga ändringar göras, allt kommer att vara som tidigare, lovar Eva Siljeholm:
– Arrendatorn får fortsätta precis som tidigare och samma sak gäller hembygdsgården. Ska något göras där med husen är det strandskydd och bygglov att ta hänsyn till, men det är inget som hindras av naturreservatet. Detta har nu retts ut i det justerade förslaget. Därför är en remissomgång så bra, då vi kan räta ut frågetecknen och göra ändringar i beslutet.
Till det som varit ovisst hörde gränsen på antal deltagare i evenemang, som satts till max 200, eller begränsat antal för lägerverksamhet.
– Det står tydligt i förslaget att det gäller ”utan tillstånd”. Räknar man med mer, vilket ibland har förekommit i naturreservat vid till exempel orienterings- eller cykeltävlingar, vill vi ha en avstämning genom så kallat ”tillstånd” som är en enkel process. Då kan man lättare ta hänsyn så att de värdefullaste delarna inte får för hårt slitage, säger Eva Siljeholm.